Българската банка за развитие (ББР) ще участва с до 70% от увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ), реши МС.

На извънредно заседание кабинетът прие доклад на министерствата на икономиката и на финансите във връзка с предприетите от ББР действия за участие в увеличение на капитала на ПИБ.

Министърът на финансите Владислав Горанов каза, че увеличението на капитала на ПИБ е последното условие за кандидатстване на България в Еврозоната и Банковия съюз на ЕС.

Акциите ще се платят на пазарни цени, каза премиерът Бойко Борисов. Не че ни е спешно, но приемаме извънредно този доклад, защото влизането ни в Банковия съюз и в чакалнята на Еврозоната (ERM II) е приоритет на страната и дава сигурност, че "сме в първата скорост на Европа и няма да изпаднем на втора скорост", отбеляза премиерът. Целта ни е през юли този процес да приключи и българите да не се плашат, че някой ще им фалира банките, подчерта той.

От две седмици активно работим и с еврокомисаря Маргрете Вестагер. Всички изисквания, които бяха поставени, след няколко разговора, темата с ЕЦБ беше затворена, след това преминахме към аукциона вчера, обясни Борисов. Той бе категоричен, че държавата и ББР няма да загубят от изкупуването на пакета акции.

Вчера вечерта Бойко Борисов проведе разговор с изпълнителния зам.-председател на ЕК Маргрете Вестагер, като двамата обсъдиха напредъка на България за членство в ERM II. Очакванията са, че през юли страната ни ще влезе в т.нар. чакалня на еврозоната заедно с Хърватия.

Това беше последното изискване, за да е гарантирана стабилността и на тази банка и че има 30% външен капитал. Вчера това беше направено, днес вземаме това решение, каза още премиерът.

Много е важно да се подчертае, че след това акциите ще бъдат изкупени от банката с лихви и ББР и държавата няма да загубят по никакъв начин, подчерта Борисов.

Какво бе пласирано на БФБ 

На Българската фондова борса на 10 юни бяха продадени 110 милиона права за увеличението на капитала на "Първа Инвестиционна Банка" АД - София. Правата бяха предложени на аукциона на борсата и бяха купени на единична цена от една стотинка всяко. За записването на една акция от увеличението на капитала са нужни 2.75 права.

На регулирания пазар на борсата, сегмент Премиум, акциите на банката поскъпнаха същия ден с 1,55 на сто и стигнаха последна цена от 2,60 лева за акция.

В телевизионно интервю министърът на икономиката Емил Караниколов потвърди предположенията, че купувач на правата е била държавата. Министърът отбеляза, че има и частен инвеститор.

Вицепремиерът Томислав Дончев не отговори на въпрос по-рано днес колко процента е делът, който държавата е придобила.