UBS Group назначи отново Серджо Ермоти за главен изпълнителен директор, за да ускори поглъщането на Credit Suisse, залагайки на опита му, демонстриран при преодоляването на отраженията на глобалната финансова криза отпреди 15-ина години, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

62-годишният Ермоти застава начело на банката на 5 април. Той беше главен изпълнителен директор на UBS от 2011 г. до 2020 г., а в момента е президент на презастрахователната компания Swiss Re (Swiss Reinsurance Company Ltd).

Основните му задачи ще бъдат да преструктурира банката, което неминуемо ще доведе до съкращаването на хиляди работни места, да намали инвестиционното портфолио на Credit Suisse, както и да увери богатите от цял свят, че UBS е правилното място да държат парите си.

Че се готви промяна на върха, стана ясно още на 19 март, когато беше обявено поглъщането на Credit Suisse от UBS, подкрепено от 200 милиарда франка държавна помощ. Тогава сегашният главен изпълнителен директор Ралф Хамерс отсъстваше, а на следващия ден със сълзи на очи заяви, че краят на Credit Suisse е "тъжно събитие", което никой не желаеше.

В специално изявление UBS посочва, че Хамерс "се е съгласил да подаде оставка, за да служи на интересите на новата банка, на швейцарския финансов сектор и на страната". От банката са решили да се отърват от Хамерс, който няма голям опит в инвестиционното банкиране, но е изправен пред сливането на две банки с активи от около 1,6 трилиона долара, 120 000 служители и сложен баланс.

Ермоти заяви, че е готов да интегрира UBS и Credit Suisse. "Тази задача е спешна и предизвикателна. Трябва да сложим на масата всички възможности, за да се справим успешно с нея в интерес на всички акционери", посочи той.

Кой е Серджо Ермоти

Роденият през 1960 г. в Лугано, кантон Тичино, швейцарец започва кариерата си в частната банка Corner Bank, а пробивът му идва още през 1987 г., когато буквално от нулата разработва дейността на Merril Lynch на швейцарските капиталови пазари.

Елегантен, харизматичен и винаги безупречно облечен, Ермоти мислел дали да не стане скиор или футболист, но накрая решил да се отдаде на банковото дело.

През 2011 г. той влиза в екипа на UBS, след като му е отказана най-високата позиция в италианската банка UniCredit. Шест месеца след постъпването си той е назначен за и. д. главен изпълнителен директор на фона на търговски скандал, струващ на банката 2,3 милиарда долара, а малко по-късно заема поста за постоянно и остава на него до 2020 г.

Новоназначеният главен изпълнителен директор на UBS Group Серджо Ермоти

Снимка: AP/БТА

Ермоти, който има сериозен опит в инвестиционното банкиране и управлението на големи финансови активи, е натоварен със задачата да реформира UBS и да свие инвестиционното й подразделение след серия от скандали и големи загуби, изправили банката на ръба на пропастта.

Описващ себе си като "мързелив читател", Ермоти признава, че предпочита да кара ски по склоновете край Сейнт Мориц и че може да гледа по няколко пъти един и същ филм, а любимият му е "Ужилването" с Пол Нюмън и Робърт Редфорд.