UBS обяви днес, че ще изкупи обратно облигации на стойност от 2,75 милиарда евро, които е емитирала преди по-малко от седмица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ще бъдат изкупени първостепенни необезпечени "спасителни" облигации, емитирани на 17 март. Сред тях са ценни книжа на стойност от 1,5 милиарда евро, които са с фиксиран лихвен процент от 4,625 процента и падеж през март 2028 г. Обратното изкупуване включва и облигации за 1,25 милиарда евро с фиксиран лихвен процент от 4,750 процента и падеж през март 2032 г., се казва в съобщение на UBS.

Този ход на една от най-големите банки в Швейцария е опит да бъде повишено доверието на инвеститорите, разколебани от участието на финансовата институция с 3 милиарда швейцарски франка (3,01 милиарда евро) в спасяването на изпитващия затруднения свой конкурент Credit Suisse, отбелязва Ройтерс.

Част от спасителния пакет за Credit Suisse включваше задължение за компанията да отпише и занули условно конвертируеми облигации (AT1) на стойност от 16 милиарда евро. Това означава, че държателите им не получиха нищо, докато на притежателите на акции е изплатена поне стойността им по време на първичното им публично предлагане (IPO), пише Ройтерс.