Асоциацията на служителите на швейцарските банки (Swiss Bank Employees' Association - SBEA) обяви в изявление до Ройтерс, че е "дълбоко шокирана" от новината, че UBS ще купи изпадналата в затруднения Credit Suisse, предаде БТА. Както се разбра, сделката, осъществявана с посредничеството на швейцарската държава, засега успокои финансови среди, силно разтревожени и от банковите фалити в САЩ. 

Банковата асоциация изрично призова UBS да запази служителите на банката и да прибягва до "минимални съкращения" на персонал. "Работните места на много служители са поставени под въпрос", се казва в изявлението на асоциацията, която е в контакт с мениджмънта на банката.

Снощи стана известно, че UBS - най-голямата банка в Швейцария, е сключила сделка за закупуване на конкурентната и втора по големина банка в страната - Credit Suisse в опит да бъде избегнато предизвикването на нови пазарни сътресения в световното банкиране.

До сделката се стигна с посредничеството на швейцарските власти.

На пресконференция председателят на UBS Group Колм Келехер каза, че банката му постепенно ще закрие инвестиционната банка Credit Suisse, която има хиляди служители в целия свят. UBS очаква да постигне годишна икономия от 7 млрд. долара до 2027 г.

Главният изпълнителен директор на UBS Ралф Хамърс пък изтъкна в бележка до служителите на банката (които са около 74 000), че докато сделката не приключи, Credit Suisse все още е конкурент и ги призова да не обсъждат бизнес въпроси с техните служители.

Швейцарската национална банка (Swiss National Bank) ще предостави значителна ликвидност на новата банкова структура, беше казано на пресконференция в швейцарската столица Берн. От централната банка заявиха, че сделката е решение за осигуряване на финансовата стабилност и защита на швейцарската икономика в условията на изключителна ситуация.

На този фон изявата на асоциацията на заетите в банковия сектор разкрива високото ниво на безпокойство, обхванало швейцарския банков сектор през последните седмици, посочва Ройтерс.

В коментар по темата влиятелното издание "Нойе Цюрхер цайтунг" написа: "Зомбито изчезна, но се роди чудовище".

Реакциите не закъсняха

От друга страна, водещи финансови фактори в Европа и Северна Америка посрещнаха със задоволство новината за предстоящото придобиване.

Европейската централна банка (ЕЦБ) отбеляза като решаваща за възстановяването на спокойствието на пазара реакцията на Швейцария. ЕЦБ вече обеща да подкрепи европейските банки със заеми, ако възникне необходимост.

Американската министърка на финансите Джанет Йелън и президентът на Управлението за федерален резерв (УФР) Джером Пауъл приветстваха съобщението за сделката.

Bank of England също приветства действията на швейцарските власти за постигането на споразумението и заяви, че британската банкова система е добре финансирана.

Президентът на "Банк дьо Франс" (Banque de France) Франсоа Вилероа дьо Гало заяви в интервю за в "Монд", публикувано днес, че сделката за придобиването на Credit Suisse от UBS е добра новина, а френските банки остават стабилни и печеливши.

Параметри по сделката

UBS ще плати за придобиването на Credit Suisse 3 милиарда швейцарски франка (около 3,23 млрд. долара) и ще поеме около 5,4 млрд. загуби. Очаква се придобиването да бъде завършено до края на 2023 г.

Швейцарската централна банка съобщи, че сделката включва помощ за ликвидност от 100 млрд. швейцарски франка (108 млрд. долара) за UBS и Credit Suisse.

Швейцарският министър на финансите Карин Келер-Сутер заяви, че решението на правителството да предостави ликвидна помощ на UBS Group AG и Credit Suisse е взето с цел поддържане на финансова стабилност, а не желание просто да се спаси проблемна институция. Тя подчерта високата цена при евентуален фалит на Credit Suisse за швейцарската икономика и отбеляза, че потенциалният фалит би представлявал риск от зараза за други банки, както в страната, така и в чужбина.

Акциите на Credit Suisse загубиха една четвърт от стойността си през миналата седмицата. Банката беше принудена да използва 54 млрд. долара от централната банка за финансиране, тъй като се опитва да се възстанови от скандалите, които подкопаха доверието на инвеститорите и клиентите.