Супер богатите почти не плащат данъци: Защо, колко все пак, какво следва от разкритията

Неправителствена организация на разследващи журналисти пусна информация за реално платените федерални данъци - по източник от правителството. И друг път се е случвало изтичане, да видим сега ще има ли последствия. Едва ли

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Статията е много подвеждаща. Данъците в САЩ имат многостепенна скала. Значи, първо се изчисляват приходите и след това се изваждат данъците, които са много и различни видове. Вадят се данъците от първо ниво, след това от разликата се вадят данъците от второ ниво и така-нататък. Печалбата е това което остава най-накрая (след заплатите). Всички компании се стремят да нулират печалбата (няма остатък). Ето защо не плащат данък печалба. Печеленето на пари от акции е фиктивно и не се смята за печалба докато не си осребрите акциите (превърнете в реални пари). Замяната на едни акции с други, не е осребряване и за тази "печалба" не се плаща данък. Много сол има да изядете още, докато разберете как работи капитализма! Още повече, че продължавате да избирате все същите мошеници да ви "управляват". Между другото, точките за управление на Слави са чиста проба идиотизъм.

Има лек проблем в казаното в статията. Най-богатите плащали 16%, а другите с осигуровки- повече. А, ако плащаш като тия с осигуровки, дали ще имаш пенсия по 10 000 000 долара на месец или ще потребяваш здравни услуги за 1 000 000 000, защото си осигурен на толкова и си натрупал такъв фонд? Осигуровките не са данъци и при сметката трябва да се вадят. Т.е. плащаш 50% с осигуровка 500 и дод 200. Данъците ти са реално 200лв от целия доход 1200 лв или пак 16-20%. При правилната сметка може да излезе, че богатите плащат и повече. Примерно в България при трудов договор ДОД е 10%. За собственика на фирмата данъкът е 10% печалба и 5% на дивидента или 15%, т.е. 50% по-висок.

Собственика така си разпределя инвестициите и разходите, че да работи без печалба, същевременно вместо дивидент си е плащал заплата и нещата са 10%, така се прави.

Богатите не работят за пари, парите работят за тях. Колкото и пари да изкарват те ги инвестират и по този начин не плащат данъци.

Западният стандарт = двоен стандарт. Да не плащаш данъци не е ли корупция. За корупция няма ли закон Магнитски, или той действа само в чужбина и където трябва

законно е, яко законно е. Законите са направени така с лобизъм.

именно най-голямата корупция - да направиш престъпнието законно.

"За кокошка, няма прошка, за милиони, няма закони!' - основният и единствен закон на Демокрацията ...

А, супербогатите от ФЕД, те в друга лига ли са? Че не ги упоменават в класациите на милиардерите. Може би, в класацията на трилионерите?

Много ми е интересно как ще обложат акция, която не е продадена. Тя непрекъснато си мени стойността, докато не я продадеш няма никаква реална печалба. Ако ти изискат данък за някаква нейна пикова стойност и после падне и я продадеш на загуба , ще си платил данък загуба. Това ще утрепе борсата.

Богатите не си продават акциите, но заради увеличението на цените на акциите им, банките им дават огромни заеми с 0 или с 0.1% лихва. Заемите не са приход и не се облагат. Така че те винаги има какво да харчат и какво да

е време да умре. нищо полезно не прави

И какво излзиа на карая , спонсорите на левичарите в САЩ скатавали данъци ц ц ц

А републиканците са тези които им отрязаха още повече данъците, но малоумниците като вас си говорите глупости.

Нормално е за републиканците да облагодетелстват най-богатите , не е нормално най-богатие да са спонсори на ляво изтрещелите , дебил :)

Да ти обадя - "леви" "десни", "комунисти" "демократи", това са залъгалки за малоумниците по целия свят. За съжаление, последните са 80 процента от населението и затова сме на този хал. Дясна и лява ръка са те на едни и същи глобални престъпници, които ни готвят такава демоНОкрация, че сталиновият "комунизъм" ще ни се види като пионерски лагер. Тези 80 процента, дето им се връзват са престъпно прости. И комунисти, и демократи.

Обади ми , и за 5 джи и за чиповете на Бил ми обади , демОнократе хахахахахаха

Нищо не скатават , всичко е законно , но несправедливо. А е естествено, че ще подкрепят Байдън , въпреки , че Тръмп им намалява данъците. Това са високо интелигентни хора не реднеци и тръмпанари , Тръмп е авантюрист , популист , заплаха за гражданския мир , сигурността и статута на Америка , поставя страната в риск , а с това се рискува и богатството им . По-добре богати с повече данъци , отколкото с ниски данъци и опасност богатството им да се изпари , поради някакъв авантюрист. Най-голямата заплаха за едно богатство е нестабилността на средата .

Тръмп не направи нищо авантюристично по време на управлението си, нито пък на някой свръхбогат богарството му се е изпарило.

Никой не оспорва интелекта им , оспорваме мотивите им , По -голям риск за за САЩ от новите леви и разни БЛМ марксисти няма ..ама малоумен либтард няма как да го разбере

Разликата идва от това кога си реализирал дохода. Иначе казано акциите може да скачат колкото си искат и ти си длъжен да ги представиш по пазарна стойност. Дохода обаче ще го реализираш чак при продажбата, така че няма грешка, а по-скоро някакво несъвършенство в системата.

"Грешката" е вярна.

Изнесеното в тази статия може да бъде оспорено... но това че в САЩ отношенията ти с данъчните зависят от политическите ти връзки е известно от много отдавана. Като най-скандално в това отношение е семейство Клинтън, или поне техните далавери са любими на тамошните журналисти. Примерно Клинтън,съпруг, през последния ден на своето пребиваване на поста президент съкрати срока на присъдата на четирима мошеници, източили от федералното правителство $40 млн. във вид на стипендии, жилищни субсидии и заеми за развиване на малък бизнес. В същия ден президентът Клинтън помилва мултимилионера Марк Рич, чиито задължения към страната са били $48 млн. И двете помилвания бяха направени в нарушение на съществуващите правила и предизвикаха възмущението на прокуратурата и съдиите, които водеха делата, а Клинтън, съпруга, кaтo дъpжaвeн ceĸpeтap,ce e нaмecвaлa в работата на данъчните, зa дa пoмoгнe нa Швейцарската банка UBS пpи пpoблeми c Фeдepaлнaтa дaнъчнa cлyжбa нa CAЩ. Cлeд тoвa UВЅ е плaтилa нa Бил Kлинтън 1,5 милиoнa дoлapa зa изнacянe нa peчи. Клинтъновата намеса в работата на Фeдepaлнaтa дaнъчнa cлyжбa нa CAЩ помага и на отделни клиенти на UВЅ, вследствие на което от исканите данни за 52000 съмнителни сметки UBS предоставя на американските данъчни инфopмaция само зa 4 450 cмeтĸи, а в отплата UВЅ увеличава десетократно дapeниятa си зa фoндaция „Kлинтън";)

В коя страна, отношенията ти с данъчните не зависят от политическите ти връзки .

Първо еса били вождове на племе, после цар или цезар на повече племена, после идеа демокрацията, и племената имат формална дума в процесите докато група вождове крадат но скрито и демократично, после дойде социализма, с един вожд работещ за благото на всички и всички са равни, обаче не са и счупи системата. Сега е смс от всички стадии по горе заради отпадането по причина глобализъм на границите. Като не те кефи сменяш феодала, тази система ще рухне когато се разбере че всички феодали са еднакви бонклуци и не можем да ги променим само да ги заменим или елиминираме. Най многонсредна класа и най малко богаташи има след двете световни войни. Войната озаптява мераците на богатите, отрезвява ги за едни 50 г, после се съвземат и пак беднотия

Тръмп приди да стани призидент за пуследнити 10 лета е платил данък доход 750 долара. Важнутуй да има пълни трутуари с палатки.

Стига сте приказвали жълти клюки ... ДАНЪЦИ СЕ ПЛАЩАТ КОГАТО СЕ РЕАЛИЗИРА ПЕЧАЛБА!!! Това, че цените на акциите в портфолиото се покачват, не означава печалба докато не бъдат продадени или реализирани в друг вид активи. То ако се плащаха данъци въз основа на всяко повишение на портфолиото, тогава трябва да се връщат и при падане на цените и ще стане едно мазано ...

Абе цървул, ами то става перпетум мобиле бре...

Ква е тая математика дето са ползвали, нещо на тежки наркотици! Например показаното за Уорън Бъфет: Приход 125млн. данъци 23 млн. отстрани написали - данъци 0.10% ??? 23 млн дали са 0.10% от 125 млн. ? Странно как само реват, че богатите не плащали данъци, обаче всеки иска да привлече богатите да плащат данъци при него!? Хммм. Кво ли ще стане ако им "вдигнат" данъците? Дали няма да си дигнат чукалата и да отидат при някой друг от хилядите ухажори, да им получавата "никаквите" данъци? Така повече или по малко данъци ще получи, този който е изгонил Амазон или СпейсХ от щата си?

Имаш право, смятат му данъците спрямо цялото богатството, което притежава компании и акции по борсови цени и оценката на имоти, яхти, самолети, автомобили... 27,3 млн. долара данъци ги смятат спрямо цялото му богатсво от 24,3 млрд. долара(24 300 млн. долара). И за това са написали 0,1% данък. Може би става дума за нещо подобно на нашия данък имот и такса смет за някакъв щатски имотен данък или данък БОГАТСТВО(какъвто у нас няма). А нашите „журналисти“, не са превели правино и не са ни обяснили за какво става дума. Според мен си прав, че данъците върху доходите на Бъфет трябва да се смятат спрямо доходите му от 127 млн долара за годината. И тогава платените от него данъци от $27,3 млн. долара, са 21,5% данък върху доходите = на (27,3 / 127,0)*100.

Те и наште супер богати бегат от данъци, ама то си е фамилна черта явно.

Ако българските журналисти се разровят да обяснят на хорат как стоят нещата у нас в България. Дори ще излезе още по-скандална истина. Че бедните у нас плащат над 30% осигуровки(здравни, пениона, за безработица ... ). Пенсионната осигуровка е 28%, но ни лъжат, че половината я плаща работодателя. А здравната осигуровка е 8% и пак ни лъжат, че половината я плаща работодателя. Плюс още 10% "плосък данък". Т.е. общо над 40%. И има още ДДС, акциз, имотни данъци, такса смет, разни държавни такси ... въглеродни емисии. Дори хляб не можеш да ядеш, без да си латил 20% данък ДДС на държавата. Дори за да си купиш леща за операция на перде на окото плащаш 20% ДДС. За да виждаш плащаш данък на държавата. А за най-богатите българи общите им данъци и осигуровки клонят към 10%. Защото за доходи над 3000 лева месечно се плаща само 10% "плосък данък", но не и осигуровки. Също така богатите си възстановяват/не плащат/ ДДС. Защото сметките им за мобилен телефон и самите мобилни телегони и автомобилите им и дори домовете им са собственост на юридически лица приспадащи си ДДС-то.

Има лек проблем в казаното в статията. Най-богатите плащали 16%, а другите с осигуровки- повече. А, ако плащаш като тия с осигуровки, дали ще имаш пенсия по 10 000 000 долара на месец или ще потребяваш здравни услуги за 1 000 000 000, защото си осигурен на толкова и си натрупал такъв фонд? Осигуровките не са данъци и при сметката трябва да се вадят. Т.е. плащаш 50% с осигуровка 500 и дод 200. Данъците ти са реално 200лв от целия доход 1200 лв или пак 16-20%. При правилната сметка може да излезе, че богатите плащат и повече. Примерно в България при трудов договор ДОД е 10%. За собственика на фирмата данъкът е 10% печалба и 5% на дивидента или 15%, т.е. 50% по-висок.

ако не може на богатите, тогава на бедните

аз на НПОта не вярвам.

Да имаш донякъде право. Леко са подвеждащи примерите, защото борсовото богатство и притежаваните имоти, яхти, самолети, автомобили ... И ГОДИШЕН ДОХОД, са съвсем различни неща. Но все пак на всички е ясно, че един милярдер, не е възможно да ръководи корпорация със стотици милярди долари оборот. И да има годишен доход НУЛА и да не плаща данък доход. Борсовото богатство не е истинско богатство, защото на фондовите борси има "балони". Днес борсовите цени са едни утре са 10 пъти по-високи. А в други ден акциите струват по-малко от тоалетната хартия. Например 2008 г. когато фалира банката Леман брадарс. До предния ден акциите и струваха милярди, а след фалита, дори по-малко от хартията, на която са напечатани.

Всичко е точно . Няма грешка, защото се облагат реално декларираните печалби, не оценката на състоянието според Форбс. Освен това в САЩ има редица закони за данъчни облекчения, които разбира се използват от грамотните компании. Дали трябва да внасят повече - това е съвсем друг въпрос !

Само дето не може да те облагат , за това ,че акциите ти в Тесла за скочили двойно. Ти имаш акции, ама нямаш пари. Утре тия акции може да паднат двойно! Когато ги продадеш тогава може да ти искат данъци върху продажната цена! Проблема е, че тия взимат кредити срещу залог от акциите да си живеят. Така не плащат данъци върху парите щото са от кредит. Да променят законодателството и да не се приема за залог при кредит акции над 100к и тн. Състоянията на Мъск и Останалите са имагинерни. не може да плащат данъци върху шаманските анализи на блумбърг. Проблема е друг и с тази статия се опитват да прокарат безумията на байдън ама няма да стане.

Имам решение: 1. Придобиваш 100 акции на Тесла, като заплата или бонус. 2. Данъка е 20% 3. Ти имаш 80акции , останалите 20 се водят твои, ама блокирани като данък! 4. Когато продадеш 80те твои акции = 20те се прехвърлят на данъчното. 5. Правителството ако иска да ги продава, ако иска да си ги къта.

аман от такива финансови архитекти като теб ...

Точно така работят stock options на запад. И в повечето случаи са достъпни дори за най-големия шушляк, стига да работи каквото и да е във фирмата може да си купи акции (които носят дивиденти) ОТ БРУТНАТА заплата и плаща данък чак ако/като продаде. Този данък се отчислява с продажбата на нужния брой акции. Докато акциите имат стойност и носят дивиденти, всичко е ток.

Докато корпоративните фъшкии, като тези, мислещи се за богоизбрани дрисльовци не вземат да си плащат, ниощо няма да е наред в този свят!!!

те си плащат ... точно толкова, колкото се изисква по закон, и нито стотинка повече ... и ти на тяхно място щеше да правиш същото

Малоумна статия от глупави американци. Данък се плаща върху дохода от текущата година, а не върху цялото състояние, което имаш от предходни години. Изчислените проценти за платен данък са подвеждащи. Например - данъка платен от Илон Мъск не е 3,27%, както е показано на снимката, а 30%.

А трябва да е обратното! Данъци се крият а скритото се трансфотмира в собственост, което не може да се скрие. За това да е облага собствеността прогресивно а оффшорнуте страни да влязат в списъка на магнитски.... Ето така ще има социална сотаведливост, акаи не социализма ще се върне без да пита никого от снимката

маааалко доста комунистическо звучи ... искаш всички да са равни ... но хората не са равни и дали ни харесва или не е факт ...

Крайно време е човечеството да приеме мира като закон и да уволни военните, защото това са неандерталци пропуснали еволюционния скок. С бюджета за 1 година на военните, човечеството ще живее 10 г. без да работи.

Май нямаш представа как храната се появява в магазина?

Открихте топлата вода ... И нищо няма да последва, просто защото е законно ... И всеки които има достатъчно приходи, за да си заслужава да наеме много добри адвокати и счетоводители да направят законна схема за избягване на данъците, го прави ... и Вие (и аз) бихте го направили.

" Веднага възникна въпросът как са получени тези документи. " - кой от кого се учи на мурафети?

Оооо дир.бг с тези снимки направо в 10ката. Тези господа на снимките предизвикват у българина повече здравословни и психически проблеми отколкото ковида и бедността взети заедно...

Защото те пишат законите, затова. Във САЩ отдавна корпорациите командват. Добре дошли в корпоративно - комунистическият строй!