Уорън Бъфет най-накрая се присъедини към ексклузивния клуб "$100 млрд.", в който са Илон Мъск, Джеф Безос и Бил Гейтс, съобщи Би Би Си (BBC). Петият от този клуб е Бернар Арно, президент на групата компании Louis Vuitton Moët Hennessy.

90-годишният бизнесмен (роден на 30 август 1930 г.) е председател на инвестиционната компания Berkshire Hathaway, акциите на която се покачват до рекордно ниво през тази година.

В сряда, 10 март 2021 г., състоянието на Бъфет за първи път надхвърли 100 млрд. долара. Същия ден курсът на акциите на неговата компания прескочи 400 000 долара за брой.

Forbes отбеляза преминаването на границата от Бъфет - $100.3 милиарда към днешна дата.

Смятан за най-успешния инвеститор в света, Уорън Бъфет е раздал милиарди от богатството си за благотворителност.

Бъфет е водил световната класация по богатство в продължение на десетилетия, но личното му състояние до момента не е надхвърляло 100 млрд. долара, отбеляза Би Би Си.

Една от причините са значителните дарения, които прави - над 37 млрд. долара в акции на Berkshire Hathaway от 2006 г. насам.

Бъфет е съосновател на Giving Pledge, кампания за насърчаване на милиардерската филантропия. Макензи Скот, бивша съпруга на основателя на Amazon Джеф Безос, също се присъедини и даде повече от 4 млрд. долара от състоянието си само за четири месеца миналата година.

Състоянието на Бъфет идва почти изцяло от притежанието на около 1/6 от акциите на Berkshire Hathaway, компания за около 600 млрд. долара. Цената на акциите се е повишила с 15% тази година, надхвърляйки 400 000 долара на акция.

Често наричан "Оракулът от Омаха" (където е базирана компанията му) заради способността си да избира най-добрите акции, Бъфет инвестира в акции, които изглеждат подценени на базата на фундаментален анализ. Бъфет е последовател на инвестиционната философия на Бенджамин Греъм - първият, който осъзнава, че собствеността върху акции от компания е равнозначна на собственост върху част от бизнеса на компанията.

Berkshire Hathaway беше фалирала текстилна компания преди Уорън Бъфет да поеме контрола над нея през 1965 г. В момента тя притежава повече от 90 фирми.