През миналата година икономиката на Бразилия е отбелязала най-тежкия си спад за последните 25 години, коментира вестник The Argentina Star, цитиран от Агенция Фокус.

След като инвестиционните планове за бизнеса бяха орязани, а повече от 1,5 млн. служители бяха уволнени, в страната се оформя ситуация, която би могла да доведе до най-дълбоката рецесия в историята на съществуването й.

Съгласно Бразилската статистическа агенция (IBGE) през 2015 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на южноамериканската държава се е свил с 3,8 %, като през четвъртото тримесечие е регистриран най-голямото понижение.

Изданието отбелязва, че за периода това е най-лошото икономическо представяне на държава от Г-20, но и най-голям спад за Бразилия от 1990 г. насам, когато страната се бореше с хиперинфлация и неизпълнение на външния дълг.

Международният валутен фонд прогнозира, че през текущата година бразилският БВП ще падне с 3,5 % - данни, които ще хвърлят държавата на пътя на дълбока рецесия.

Показателите изтласкват Бразилия в дъното на класацията в Латинска Америка, където - съгласно информация на МВФ, единствено Венецуела се справя по-зле, регистрирайки 10 % спад на БВП през 2015 г.