Във връзка с изнесената публично информация, базирана на парламентарни отговори на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев, относно подготвян и прекратен от Управителния съвет облигационен заем от Българската банка за развитие (ББР) в размер на 1 млрд. лв.,  информира следното:

Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия на Българската банка за развитие (ББР) в размер на 1 млрд. лв. отговаря на истината. На истината отговарят и твърденията за изплащане на адвокатски и консултантски хонорари по сделката в размер на близо 1 млн. лв., макар че облигационната емисия не е реализирана.

Това съобщиха от Министерството на иновациите и растежа във връзка с изнесената публично информация, базирана на парламентарни отговори на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев.

Какви въпроси, какви отговори

По-рано днес ГЕРБ даде пресконференция, на която оповести отговорите, получени от министър Пулев и от които установили, че е имало решение на УС за емитиране на облигация за 1 млрд. на 19 октомври 2021г., потвърдено на 18 ноември от Надзорния съвет (НЗ), но няма решение на принципала (именно министър Пулев).

Теменужка Петкова (преди да стане енергиен министър и депутат от ГЕРБ бе председател на АДФИ) каза, че от отговорите става ясно и че тази процедура е прекратена, но само с решение на УС, Надзорният съвет не е потвърдил решението му. От публичната информация на сайта на ББР и отчетите става ясно, че намерението е било облигацията да бъде емитирана второ-трето тримесечие на тази година или изобщо тя да не се състои - т.е. ръководството е обсъждало и вариант да не бъде емитирана тази емисия, съобщи Петкова, цитирана от БТА. 

Отговор след отговора 

Решението на Управителния съвет за прекратяването на емисията е взето на 15 ноември 2022 г. То е внесено за одобрение от УС към новоназначения Надзорен съвет на банката на 23 ноември 2022 г., но тогава Надзорният съвет отказва да одобри решението на Управителния съвет, защото прекратяването на емисията би легитимирало направените разходи, без да са ясни причините, поради които облигацията не е реализирана и прекратена, се казва в съобщението на министерството.

Оттам припомнят, че новият състав на Надзорния съвет бе назначен от министъра на иновациите и растежа Александър Пулев на 7 ноември 2022 г. и именно този състав на Надзорния съвет отказа да валидира направените по облигацията разходи.

Така Надзорният съвет, по указание на министъра на иновациите и растежа, на практика е отказал да потвърди решението на Управителния съвет за прекратяване на облигационната емисия и е изискал от Управителния съвет да му бъде представена цялата информация, кореспонденция и преписка по облигационната емисия.

Срокът за предоставянето на информацията от Управителния на Надзорния съвет изтича в понеделник, 28 ноември.

Очаква се, след като изпълняващият правата на едноличен собственик на капитала на ББР ЕАД (министър Пулев) е наредил, новоназначеният Надзорен съвет да докладва на министър цялата информация и преписката до вторник, 29 ноември. На базата на получената информация министърът ще вземе решение и ще го оповести публично, а действията му ще се ръководят единствено от върховенството на закона и защита на интереса на държавата, се подчертава в заключение на съобщението.

Какво още 

Представителите на ГЕРБ изнесоха данни, с които разполагат за нередности в Българската банка за развитие (ББР) по времето, когато неин принципал е бил Кирил Петков, тогава министър на икономиката. И потвърдиха, че ще продължат да задават въпроси по темата на служебния министър Александър Пулев.

Теменужка Петкова отбеляза, че от публичната информация на сайта на ББР и отчетите става ясно, че намерението е било облигацията да бъде емитирана второ-трето тримесечие на тази година или изобщо тя да не се състои - т.е. ръководството е обсъждало и вариант да не бъде емитирана тази емисия.

ББР обмисля да развие облигационната емисия в някакъв срок с решение на Управителния съвет (УС) , за това възлага на консултанти и адвокати правомощието да обсъдят всички данни по тази емисия, която следва да се емитира, обясни на свой ред председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Взето е обаче решение единствено и само от УС да се прекрати емисията, но са изхарчени 1 млн.лв за консултантски и адвокатски договори, каза Теменужка Петкова.

Атанасова, която в петък получила отговорите от министър Пулев, каза, че ще продължи да пита дали има становища на адвокатските и консултантските кантори за причината да се откаже ББР от тази емисия и дали той ще търси от Управителния съвет и Надзорния съвет отговорността, която следва те да носят по устава на ББР.

Това може би ще се разбере след докладът, който министърът чака от Надзорния съвет.

Междувременно за същия период ББР ползва и други консултантски и адвокатски услуги за 560 хил.лв., отбеляза още председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Ако се харчи държавен ресурс единствено и само с решение от УС, без знанието на Надзорния съвет, на принципала, кой ще носи отговорност за изхарчения милион без реално да е осъществено намерението на банката за тази емисия, коментира Атанасова. Ще питаме министър Пулев дали е уведомяван изобщо за решенията, взети от УС, ще търси ли отговорност, ще сезира ли АДФИ по този казус, казаха още от ГЕРБ.