Българската фондова борса, Министерството на иновациите и растежа и Българската банка за развитие ще създадат инвестиционен инструмент между тях и частни инвеститори, чрез който да се финансират малки и средни предприятия.

Инвестиционният инструмент ще финансира напълно прозрачно набирания на капитал през БФБ, както дългово - посредством участия в облигационни емисии, издавани през нея, така и дялово - в IPO-та. Ще привлича допълнителни средства от институционални и индивидуални инвеститори на БФБ за постигане на целите си, като се предвижда той самият да осъществи IPO след учредяването си.

Това обяви Красимир Якимов, началник на кабинета на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев, цитиран в съобщение на ведомството.

Якимов каза още, че е сформирана работната група между МИР, БФБ и ББР, която ще разработи механизъм за създаването на инвестиционния инструмент.

"Работата трябва да приключи до края на октомври, като след това МИР ще пристъпи към практическо прилагане на механизма в ББР, според който банката ще има най-вече ангажимент за обезпечаване на ресурс за дълговите финансирания по съвместния проект, а БФБ ще се ангажира с привличане на ресурс за частта за дялови финансирания", обясни Красимир Якимов.