Американският Федерален резерв засили стремежа си да укроти високата инфлация като повиши основния си лихвен процент с три четвърти процентни (базисни) пункта (75 базисни пункта = 0,75%*) до диапазона от 1,5% до 1,75% - най-голямото увеличение от близо 3 десетилетия - от 1994 г. Това е и сигнал за по-големи увеличения на лихвите, които биха повишили риска от нова рецесия, предадоха световните агенции.

Повишението, обявено от Федералния резерв, ще увеличи базовата краткосрочна лихва, която засяга много потребителски и бизнес заеми, до диапазон от 1,5% до 1,75%.

С третото от март насам покачване на лихвите Централната банка на САЩ засилва стремежа си за по-строги условия за кредитите и за забавяне на растежа, докато инфлацията достигна връх от четири десетилетия от 8,6% като обхваща повече икономически сфери и не показва признаци на забавяне.

Очакват се още повишения, което ще допринесе за несигурността пред икономиката.

Прогнозите, публикувани след решението на Фед, показват и очакванията за лихви по федералните фондове от 3,4% в края на годината (процент по заеманите от банките средства), което ще доведе до по-високи разходи по заеми за ипотеки, кредитни карти и други заеми.

Как Фед смята да се справи с инфлацията >>

Това би било най-високото ниво от януари 2008 г. и достатъчно, според прогнозите на Фед, за да забави значително икономиката през следващите месеци и да доведе до нарастване на безработицата.

Не е само Фед - централните банки по света предприемат подобни стъпки, и това бележи огромна промяна за глобалната икономика, в която предприятия и домакинства от години се радват на по-евтини заеми.

"Ние не се стремим да оставим хората без работа", каза председателят на Фед Джером Пауъл на пресконференция след края на последната двудневна среща на Фед, добавяйки, че централната банка "не се опитва да предизвика рецесия".

И все пак думите на шефа на Фед бяха сред най-отрезвяващите му досега за предизвикателството, пред което са изправени той и колегите му политици при понижаване на инфлацията от сегашния й 40-годишен връх до ниво, по-близо до целта от 2%, без рязко забавяне на икономическия растеж или рязко нарастване на безработицата, отбелязва Ройтерс.

*Базисни пункта (точки) - процент: 1 BSP = 0,01%; 10 BPS = 0,1%; 100 BPS = 1%; 1000 BPS = 10%; 10 000 BPS = 100%.