Федералният резерв на САЩ (Фед) повиши лихвата по федералните фондове със 75 базисни пункта, според съобщението на централната банка на САЩ от снощи след срещата на 14-15 юни. Сега диапазонът на лихвите е 1.5 - 1.75% годишно. Последният път, когато Фед повиши лихвата със 75 б.п. беше през 1994 г., припомня Ройтерс.

От началото на година основната лихва е повишена със 150 б.п.

Очакванията са за лихва от 3.4% до края на годината

Членовете на Федералния комитет за отворен пазар (FOMC) към Фед предполагат, че до края на тази година лихвата ще се повиши до 3.4%, до края на 2023 г. - 3.8%, а до края на 2024 г. - ще се върне на 3.4%. Фед се ангажира да върне инфлацията в САЩ до целта от 2%, се казва в комюникето, разпространено до медиите.

В документа се казва, че общата икономическа активност се е повишила след спад през първото тримесечие. "Ръстът на работните места е силен през последните месеци, а безработицата остава ниска", пише в комюникето.

В същото време инфлацията остава повишена поради дисбаланса между търсенето и предлагането, причинен от пандемията, нарастващите цени на енергията и общия инфлационен натиск.

"Руската инвазия в Украйна създава огромни хуманитарни и икономически трудности. Последиците за икономиката на САЩ са много несигурни. Нахлуването на Русия и свързаните с него събития създават допълнителен натиск за повишаване на инфлацията и засягат световната икономическа активност", се казва в документа. Според него, тези развития "може да повлияят" на икономическата активност.

"В допълнение, блокирането заради пандемията в Китай вероятно ще влоши проблемите с веригата за доставки. FOMC е изключително бдителен за инфлационните рискове", се казва в комюникето.

"Целта на FOMC е да постигне максимална заетост и 2% инфлация в дългосрочен план. За да подкрепи тази цел, комисията реши да повиши целевия диапазон за лихвения процент на федералните фондове до 1.5 - 1.75% годишно и вярва, че ще има по-нататъшни увеличения. В допълнение, FOMC ще продължи да намалява портфейла от американски облигации на държавни агенции и обезпечени с ипотека ценни книжа в съответствие с плана, представен през май", се казва в комюникето.

През май Фед обяви, че ще намали баланса си, като коригира размера на постъпленията от реинвестиране от ценни книжа, които могат да бъдат изкупени. Така на пазара ще бъдат реинвестирани само постъпления над границите от 30 милиарда долара на месец за облигациите на САЩ и 17.5 милиарда долара на месец за ипотечните облигации. От септември тези лимити ще бъдат увеличени съответно до 60 милиарда и 35 милиарда долара на месец.

Прогнозите на Фед

Фед понижи прогнозата за ръст на БВП на САЩ през 2022-2024 г., повиши прогнозата за покачването на потребителските цени в страната през 2022 г. Сега се очаква икономиката на САЩ да нарасне с 1.7% тази година спрямо 2.8% прогноза през март, пише в изявлението до медиите. Прогнозите за растеж на БВП на страната за 2023 и 2024 г. също бяха влошени: до 1.7% и 1.9% от съответно 2.2% и 2%.

Очакванията относно нарастването на потребителските цени (индексът PCE) през 2022 г. са ревизирани на 5.2% от 4,3%, през следващата - на 2.6% от 2.7%, през 2024 г. - на 2.2% от 2.3%.

Безработицата тази година се очаква да бъде 3.7% при 3.5% очаквани през март, следващата година - 3.9% при очакваните преди 3.5%. През 2024 г. Фед очаква безработицата да бъде 4.1% срещу прогнозираните по-рано 3.6%.

Председателят на Фед Джером Пауъл не изключи увеличение на лихвите с нови 75 базисни пункта през юли.

Повишаването на лихвите на Фед може да не е последното, тъй като инфлацията в САЩ е твърде висока и Фед е готов да действа решително, за да я ограничи, каза председателят на централната банка на САЩ Джером Пауъл по време на пресконференция след срещата на на централната банка на САЩ в сряда.

Със сигурност днешното (в сряда - бел. авт.) повишаване на лихвите със 75 базисни пункта е необичайно рязко и не мисля, че процентът на повишаване на лихвите като това ще стане нещо обичайно", каза Пауъл. "Ние обаче ще вземаме решения от среща на среща и ще продължим да излъчваме прогнозите си възможно най-ясно, за да възстановим ценовата стабилност."

По думите на председателя на Фед, икономиката на САЩ е много силна и ще може да се справи със затягането на парите. "След повишаването на лихвите през юли ставките ще бъдат по-близо до нормалното ниво, което ще даде възможност на ръководството на Централната банка да помисли какво следва да се направи по-нататък", каза Пауъл. Според него основната лихва в САЩ трябва да достигне ниво, което да ограничава икономическата активност, за да се намали инфлацията. Това, според първите реакции в медиите, е "рецептата" на Пауъл как Фед да спре инфлацията.

Коментирайки ситуацията в американската икономика, Пауъл отбеляза, че има признаци, че растежът на БВП се е ускорил през второто тримесечие и потребителските разходи остават силни. В същото време темпът на нарастване на бизнес инвестициите в дълготрайни активи се забавя, а активността на жилищния пазар е отслабнала на фона на нарастващите лихви по ипотеките, добави той. "Влошаването на финансовите условия през последните месеци вероятно ще продължи да ограничава икономическия растеж", подчерта Пауъл.

В сряда Фед понижи прогнозите си за растежа на БВП на САЩ за 2022-2024 г., но според Пауъл Централната банка все пак ще може да осигури на икономиката "меко кацане", без да я тласка в рецесия.