Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви нови мерки в сряда, за да смекчи пазарния срив, който разпалва страховете от нова дългова криза в южната периферия на еврозаната, но инвестиорите останаха разочаровани, тъй като очакваха по-решителна стъпка от банковия регулатор и повече подробности, съобщи Ройтерс.

Доходността на държавните облигации на 19-те страни от еврозоната се повиши рязко, откакто ЕЦБ обяви миналия четвъртък, че планира през юли и септември да повиши основните си лихвени проценти, а от юли спира и програмата си за изкупуване на активи. По този начин централната банка на еврозоната се опитва да овладее покачващата се инфлация.

Разпродажбата по пазарите се повиши от липсата на конкретен план от ЕЦБ за ограничаване на увеличаването на разходите по заеми, което породи опасения, че членовете от управителния съвет на ЕЦБ са твърде самодоволни относно положението на по-задлъжнелите държави като Италия, Испания и Гърция, отбеляза Ройтерс.

Изправена пред заплахата от повторение на дълговата криза, която почти срина единната валута преди десетилетие, ЕЦБ заяви, че ще бъде гъвкава при реинвестирането на парични средства с падеж от наскоро приключилата си схема за подкрепа при пандемия от 1.7 трилиона евро (1.8 трилиона долара) и ще обмисли нов инструмент, който ще бъде разработен от банката.

Вдигането на лихвените проценти, обаче, ще доведе до повишаване на сумите, които отделните страни от еврозоната ще трябва да заплащат, за да обслужват дълговете си. Това ще предизвика масирана разпродажба на държавни облигации.

Еврото падна с около половин процент спрямо долара след изявлението на ЕЦБ, докато доходността на италианските държавни облигации скочи с около 7 базисни пункта.3e-news.net