Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания, повлиян от инфлацията, се е понижил през април за втори пореден месец - с 0,3 на сто след спада с 0,1 на сто през март. Това обяви днес Националната статистическа служба (ONS), цитирана от Франс прес и БТА.

За първи път от януари 2021 г. през този април се свиха основните сектори на икономиката - услуги и промишленост, изтъкна Би Би Си. 

Статистическото ведомство отбеляза по-специално, че производственият сектор е пострадал. Някои компании обясняват, че са били засегнати от растежа на цените на горивата и енергията, смята Дарън Морган от статистическата служба.

Спадът през април е силно повлиян и от намалението на разходите, свързани с КОВИД-19, заради силното свиване на дейността в здравния сектор, според статистиката. БВП обаче е с 0,9 на сто над предпандемичните си равнища.

Икономистите прогнозират, че инфлацията ще оказва натиск и идния месец върху търсенето на потребителите и върху активността в британската икономика. "Банк ъв Ингланд" (Bank of England) предвижда свиване на британската икономика догодина и тя може да изостане от партньорите си в групата Г-7.

Инфлацията е скочила до 9 на сто през април на годишна основа, поставяйки 40-годишен рекорд, основно заради цените на горивата и енергията, които се очаква да нараснат допълнително през октомври.

Едно зареждане на среден семеен автомобил с бензин наскоро достигна 100 британски лири и има признаци, че хората намаляват потреблението с нарастването на цените.

Някои анализатори предупредиха, че Обединеното кралство рискува да изпадне в рецесия.

Мелани Бейкър, старши икономист в Royal London Asset Management, отбеляза, цитирана от Би Би Си, че Обединеното кралство изглежда "изложено на повишен риск от техническа рецесия", която се определя като свиване на икономиката за два последователни тримесечни периода.

Спадът на икономическата активност вероятно няма да бъде краткотраен, предупреди Яел Селфин, главен икономист в британския клон на "Кей Пи Ем Джи" (KPMG).

БВП може да спадне допълнително през оставащата част от второто тримесечие заради забавянето на икономиката, както и допълнителните почивни дни за юбилея на кралица Елизабет II, според експерта.

Обвиняван, че не прави достатъчно, за да подпомогне най-бедните британци, изправени пред скока на цените, финансовият министър Риши Сунак представи преди няколко седмици нов пакет субсидии за 15 милиарда бр. лири, частично финансиран от извънреден данък върху енергийния сектор.

"Банк ъв Ингланд" вече няколко пъти повиши лихвите си от края на 2021 година, за да се опита да спре инфлационната спирала, и може да реши отново да действа в тази посока на заседанието си в четвъртък, 16 юни.