Руският суверенен Фонд за национално благосъстояние (ФНБ) ще ликвидира всичките си активи в долари до месец, съобщи министърът на финансите Антон Силуанов, цитиран от Франс прес. Съобщението беше направено на фона на заплахата с нови американски санкции, отбелязва агенцията.

"Подобно на Руската централна банка и ние решихме да намалим инвестициите на ФНБ в долари", посочи министърът на Петербургския международен икономичеки форум.

Той уточни, че в момента фондът, в който постъпват приходите от продажбата на петрол в чужбина, държи 35 процента от активите си в долари и 35 процента - в евро.

Силуанов изтъкна, че активите в долари ще бъдат заменени с евро, злато (за първи път) и китайски юани. Това щяло да стане "много бързо, до един месец".

В края на операцията структурата ще бъде от 40 процента евро, 30 процента юани, 20 процента злато 5 процента британски лири и 5 процента йени.

Кремъл се мъчи от години да откъсне руската икономика от щатската валута, която е неизбежна в световната търговия, но прави Русия по-уязвима за американските санкции.

Според докладна записка на ING bank решението означава да бъдат продадени 40 милиарда долара от фонда, разполагащ общо с близо 186 милиарда долара.