САЩ разшириха обхвата на ограниченията за износ на стоки за Русия заради аферата с отравянето на опозиционера Алексей Навални, което според американското разузнаване е дело на Москва, предаде Франс прес.


Министерството на търговията на САЩ не описа в подробности новите ограничения, а единствено посочи в кратко изявление, че те допълват обявените на 2 март, предава БТА.

На тази дата САЩ наложиха финансови санкции на седем високопоставени руски официални представители, сред които е шефът на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников. Те представляваха главно замразяване на евентуални техни авоари в САЩ.

Бюрото по индустрията и сигурността на търговското министерство пък добави 14 имена в списъка на санкционирани лица, който ограничава експорта, реекспорта и трансфера на продукти за някои страни, когато се смята, че те са замесени в дейности, нарушаващи националната сигурност или външнополитическите интереси на САЩ.

В такива случаи към износа се прилагат изисквания за допълнителни разрешителни.

Търговското министерство на САЩ заяви, че "се е ангажирало да попречи на Русия да се сдобие с американски технологии, които може да се използват за зловредни цели в областта на химическите оръжия".