Германски компании са инвестирали 1,1 милиарда евро в руската икономика през първото тримесечие въпреки пандемията от коронавируса и политическото напрежение. Това съобщи днес Германско-руската външнотърговска палата в кулоарите на 24-я Петербургски международен икономически форум, който ще се проведе от 2 до 5 юни и на който германската икономика традиционно е широко представена.

Тенденцията за високо равнище на германските инвестиции в Русия, която бе очевидна преди коронавируса, продължава, констатира председателят на палатата Матиас Шеп, цитиран от ТАСС.

В допълнение към големите проекти като "Северен поток-2", газопреработващите заводи Linde, иновативните железопътни технологии на Siemens и големите инвестиции на Volkswagen в руските му заводи (в Калуга и Нижни Новгород - б.р.), инвестиционният бум през последните години придоби специална форма при средните и семейните компании, добави Шеп.

Наред с това се отбелязва, че след рекордни нетни преки инвестиции от 3,4 милиарда евро и 2 милиарда евро съответно през 2018 и 2019 година, миналата година тенденцията не се е променила.

По думите на Шеп германските инвестиции в Русия сега отново набират скорост.

През февруари 2020 година руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров обяви, че германските компании са готови да инвестират в свое производство на територията на Русия 530 милиона евро през следващата година и половина. Той уточни тогава, че интензивността на инвестициите през последните четири години е нараснала с 1,5 пъти, надвишавайки 20 милиарда долара.