Руската държавна банка за развитие ВЕБ заяви, че е насочила изплащания на купони по своите деноминирани в долари еврооблигации в рубли, поради невъзможност да превежда средства в чуждестранна валута, предаде Ройтерс.

ВЕБ заяви, че е изплатила изцяло еквивалента на 68,2 милиона долара в рубли по две серии еврооблигации, издадени от подразделението й "ВЕБ Файнанс" (VEB Finance).

Способността на Русия да обслужва дълга си е в светлината на прожекторите, тъй като страната е изправена пред перспективата за фалит, след като западните столици й наложиха широки санкции след предприетата от Москва инвазия в Украйна.

Министерството на финансите смята, че разплащането в рубли и по банкови сметки в страната е алтернатива, която Русия е принудена да възприеме. Това обаче би означавало неизпълнение на задълженията (дефолт).

Русия има средствата и способността да се издължи - получава милиарди щатски долари като приходи от износ на енергийни ресурси и докато около половината й валутни резерви са замразени, тя има стотици милиони, които не са.

На 29 април ръководителят на Банката на Русия (Централната банка) Елвира Набиулина заяви, че Министерството на финансите има всички ресурси да изпълни задълженията си и следователно "не може да се говори за неизпълнение".

Външният държавен дълг на Русия, включително на държавните компании, възлиза на около $226 млрд. Някои наблюдатели смятат, че дефолтът автоматично би стартирал процедури за конфискация на руски активи за сметка на дълга. Например танкери с руски петрол, отбеляза Ройтерс (Reuters).

САЩ издадоха на 2 март временен лиценз за разплащания по "лихви, дивиденти и падежи във връзка с дълг или собствен капитал". Лицензът разреши на Москва да продължи да се разплаща с кредиторите си въпреки санкциите, но той изтича на 25 май, а до края на годината Русия трябва да извърши плащания за около 2 милиарда долара. Вашингтон обяви, че няма да продължи лиценза.