Акциите на Robinhood днес започнаха да се котират на платформата Nasdaq при стойност 38 долара за акция, оценявайки популярното мобилно приложение за участие на малки инвеститори в борсова търговия на около 32 милиарда долара, съобщи CNBC, цитирана от БТА.

Котировките се колебаеха между загуби и печалби спрямо цената от откриването, преминаха през спад от 10% до 34 долара (в началото на търговията), като в крайна сметка се понижиха с 6 на сто до около 35 долара за акция.

Първоначално бе съобщено, че книжата ще стартират с близо 11 на сто над цената си от първичното публично предлагане (IPO), а именно 42 долара спрямо 38 долара.

При IPO снощи компанията продаде 52,4 милиона акции и събра 2.1 милиарда долара. Всеки от съоснователите - Влад Тенев и Байджу Бхат, продаде книжа за около 50 милиона долара. За последно през септември компанията бе оценена на частните пазари на 11,7 милиарда долара.

Robinhood влиза в състава на индекса на високотехнологичните дружества Nasdaq с означение HOOD.

Главният финансов директор на Robinhood Джейсън Уорник заяви пред Ройтерс, че очаква IPO да демонстрира ползите от разпределението на значителна част от акциите на инвеститори на дребно.

"Като цяло компанията все още има какво да доказва", отбеляза Джеф Зел, старши изследовател в IPO Boutique, 

Компанията, която обявява за своя мисия демократизирането на инвестициите, се определя като основен вход за младите инвеститори в борсовата търговия.

През последните няколко години приложението отчете експлозивен растеж на фона на бума в инвестиционната търговия на дребно. През първото тримесечие клиентите са били 18 милиона, с активи за над 80 милиарда долара, а през второто тримесечие - са скочили до 22,5 милиона, с активи за над 100 милиарда долара.

Съосновател и главен изпълнителен директор на регистрираната в САЩ компания за финансови услуги Robinhood е българинът Владимир (Влад) Тенев.

Двамата съоснователни запазват мнозинството от акциите с право на глас, като Бхат запазва около 39% от оставащите акции, а Tenev около 26.2%.

Известно е, че двамата са били съквартиранти, докато са учили в Станфордския университет.