Мобилното приложение Робинхуд (Robinhood), което позволява на малки инвеститори да се включат в борсовата търговия, ще пусне по-късно днес акциите си на борсата, информира Си Ен Би Си.

Първичното публично предлагане (ППП) е едно от най-силно очакваните за годината. Акциите на Робинхуд ще станат част от индекса Насдак, с означение HOOD, при начална цена, определена в диапазона 38-42 долара на акция, отбелязва БТА.

Компанията се надява да продаде 55 милиона акции, за които да получи 2,3 млрд. долара. Ако цената стигне горната граница, то това ще определи пазарната капитализация на Робинхуд на 35 млрд. долара, а дяловете на съоснователите й ще се оценяват на по около 2,8 млрд. долара.

Робинхуд бе основана през 2013 г. и се определя като пионер в привличането на нови, по-млади инвеститори на финансовите пазари. Компанията си е поставила мисия да осигури достъп до фондовата търговия за хора, които не разполагат с наследени активи и ресурси. Противници на концепцията обаче обвиняват платформата, че действа по-скоро като хазартен сайт, отколкото като сериозен доставчик на финансови услуги с лесното си за боравене мобилно приложение, популярно сред по-младите инвеститори.

Бизнес моделът на Робинхуд привлича потребителите с това, че не изисква такси, докато същевременно получава пари от големите корпорации на Уолстрийт за посредничеството на трансакциите им, отбеляза неотдавна Чарли Мънгър, заместникът на инвестиционния гуру Уорън Бъфет.

По думите на Мънгър платформата насърчава хората да поемат значителни рискове - твърдение, което Робинхуд отхвърли като "разочароващо и елитистко".

През последните няколко години приложението отчете експлозивен растеж на фона на бума в инвестиционната търговия на дребно. Според компанията през първото тримесечие клиентите й са били 18 милиона, с активи за над 80 млрд. долара, а през второто тримесечие тези цифри са скочили до 22,5 милиона потребители с активи за над 100 млрд. долара.

Както Dir.bg писа Робинхуд се озова в центъра на скандала около цената на акциите на веригата за търговия на дребно с видео игри ГеймСтоп (GameStop), който се разрази в началото на годината. Робинхуд и други инвестиционни платформи забраниха да се купуват акции на търговеца на видеоигри ГеймСтоп и други компании в тежко положение, чиито цени се изстреляха нагоре заради спекулативни сделки, насърчавани в социални медии, което доведе до силна нестабилност на пазарите. 

Съосновател и изпълнителен директор на фирмата е българинът Влад Тенев.