Миналата седмица станахме свидетели на нещо, което фондовият пазар никога не е изпитвал досега. Така българският предприемач, изпълнителен директор на компанията  Robinhood - Владимир Тенев, коментира пред USA Today битката, която се разигра на финансовите пазари около цената на акциите на веригата за търговия на дребно с видео игри ГеймСтоп (GameStop).

Както Dir.bg писа Робинхуд (Robinhood) и други инвестиционни платформи забраниха да се купуват акции на търговеца на видеоигри ГеймСтоп и други компании в тежко положение, чиито цени през последните дни на изминалата седмица се изстреляха нагоре заради спекулативни сделки, насърчавани в социални медии, което доведе до силна нестабилност на пазарите.

"Това, на което сме свидетели, е мащабна трансформация, която се осъществява на финансовите пазари, водена от пресичането на технологиите, демокрацията и финансите, и която въвежда изцяло нова ера на финансово участие и динамика на пазара", обясни Тенев. По думите му изминалата седмица беше такава, която Уолстрийт и Мейн Стрийт скоро няма да забравят. Възможно е необичайните и драматични промени на пазара да се появят отново, допълни той.

"Ние се ангажираме да използваме този момент като възможност да продължим да се усъвършенстваме, като същевременно разширяваме достъпа до цялата финансова индустрия за всички", каза изпълнителният директор на Робинхуд. И добави, че идеята на платформата му е да помага на "изоставените" от Уолстрийт, а не на хедж фондовете.

Междувременно стана ясно, че котировките на търговеца на видеоигри ГеймСтоп и на оператора на киносалони Ей Ем Си ентъртейнмънт холдингс (AMC Entertainment Holdings Inc) скочиха съответно с 6,4 процента и с 18,4 процента в ранната търговия днес преди официалното откриване на фондовия пазар.

Миналата седмица книжата на Ей Ем Си прибавиха цели 200 процента към стойността си, а на ГеймСтоп - близо 400 процента, предаде Ройтерс. Това стана в резултат на спекулативна треска за изкупуване на акции като онлайн бунт срещу "големите" на Уолстрийт, допълва БТА.