Ключови участници в драмата с ГеймСтоп бяха изслушани от конгресмени в Камарата на представителите на САЩ, обезпокоени от това, че макар инвестирането да става все по-демократично, големите играчи на Уолстрийт все още оказват доминиращо влияние, предаде Асошиейтед прес.

Цената на акциите на ГеймСтоп падна с 1600 процента през януари, преди да скочи рязко. В драмата бяха въвлечени огромни хеджфондове, управителният съвет на социална медия и обикновени инвеститори, стремящи се да се възползват от борсовата истерия.

Някои от най-трудните въпроси и най-сурова критика бяха отправени към българина Влад Тенев, главен изпълнителен директор на инвестиционната онлайн платформа Робинхуд (Robinhood), която е популярна сред индивидуалните инвеститори. Тенев защити компанията си от твърденията, че търговските ограничения, които е въвела в пика на треската около ГеймСтоп, са ощетили онези дребни инвеститори в полза на големите клиенти.

Тенев каза, че Робинхуд е наложила търговски ограничения единствено за да изпълни капиталовите изисквания, установени от регулаторите. Въпреки това той се извини на клиентите на Робинхуд.

"Всякакви твърдения, че Робинхуд е действала в помощ на хедж фондовете или други групи със специални интереси в ущърб на нашите клиенти, е абсолютно неверни и влияят на пазарите. Нашите клиенти са наш главен приоритет", каза Влад Тенев.

"Въпреки безпрецедентните условия на пазара през януари, в края на краищата, това, което се случи е неприемливо за нас. Извинявам се на нашите клиенти и, моля ви, знайте, че правим всичко по силите си, за да гарантираме, че това никога повече няма да се случи", заяви още Тенев.