Британският бизнесмен Греъм Бонам-Картър беше арестуван по повдигнати му в САЩ обвинения в заговор за нарушаване на санкциите, наложени на руския олигарх Олег Дерипаска, съобщиха вчера американски прокурори, цитирани от Ройтерс и БТА.

Бонам-Картър е бил арестуван във Великобритания, а федерални прокурори от Манхатън казаха, че ще поискат той да бъде екстрадиран в САЩ. Според тях бизнесменът е извършил плащания за недвижими имоти в САЩ, собственост на Дерипаска, и се е опитал да изнесе в чужбина намиращи се в Съединените щати произведения на изкуството на основателя на алуминиевия гигант "Русал" (Rusal).

След американското искане за екстрадиция Бонам-Картър беше изправен пред лондонски съд и освободен под гаранция, съобщи британската Национална агенция по въпросите на престъпността.

Обвиненията срещу Бонам-Картър идват в момент, когато американското министерство на правосъдието се опитва да окаже натиск върху руски олигарси чрез санкции, изземане на активи и наказателно преследване, за да спре подкрепата им за руския президент Владимир Путин след началото на руската инвазия в Украйна.

54-годишният милиардер Дерипаска бе сред близо 20-те руски олигарси и правителствени служители, санкционирани от Вашингтон през 2018 г. във връзка с предполагаемата намеса на Русия в американските президентски избори през 2016 г. Наложена му бе и санкция за пряко и косвено действие от името на висш служител в руското правителство и че работи за руския енергиен сектор.

Дерипаска е един от седемте руски олигарси, на които бяха наложени санкции и във Великобритания на 10 март т.г. за това, че са тясно свързани както с руското правителство, така и лично с Владимир Путин и че участват в "дестабилизирането и заплашването" на Украйна.

Как е действала схемата за подкрепа

Твърди се, че британският бизнесмен е бил инструктиран от Дерипаска да учреди компания, наречена GBCM Limited, за управление на имотите, включително два в Ню Йорк и един във Вашингтон, пише "Гардиън", цитиран от БНР.

Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че повече от 1 милион долара са изпратени от сметка на GBCM Limited в Русия за изплащане на заплати на персонал за поддръжка на имотите на олигарха и плащане на съответните данъци върху тях.

Срещу Бонъм-Картър са повдигнати три обвинения, всяко от които може да му донесе до 20 години затвор.