Сделките с Русия на "Райфайзен банк интернешънъл" - РБИ (Raiffeisen Bank International - RBI) привличат все повече внимание в Австрия.

Материал на списание "Фалтер" за плановете на РБИ да придобие европейската дъщерна банка на най-голямата руска банка "Сбербанк" (известни като "Проект "Ред бърд") предизвика и политически реакции, а министерството на финансите се опитва да успокои ситуацията след запитване от страна на американското правителство към РБИ дали се спазват санкциите спрямо Русия, пише днес сайтът на обществената ОРФ, цитиран от БТА.

Според статията на списание "Фалтер" РБИ е възложила на консултантска фирма да направи анализ на "Сбербанк Европа" и обмисля покупка на подразделението, което би донесло на Москва милиони. РБИ привлече вниманието и заради продължаващи сделки с Русия, които в годината след руското нападение над Украйна са донесли рекордни печалби. Тези печалби не могат да бъдат прехвърлени към Виена поради наложените санкции срещу Кремъл, подчертава РБИ, допълвайки, че спазва всички санкционни ограничения. Въпреки това статията във "Фалтер" предизвика загриженост сред австрийските политици за доброто име на Австрия. Партията на "Зелените" отправи питане по въпроса до министъра на финансите Магнус Брунер.

В статията си "Фалтер" посочва, че РБИ е възложила на международната одиторска фирма ПрайсуотърхаусКупърс (PwC) и на адвокатската кантора "Бейкър Маккензи" (Baker McKenzie) да направят комплексна проверка за евентуална покупка на оставащите дялове "Сбербанк Европа". Проектът е под кодовото име "Ред бърд" (червена птица), пише изданието.

Продавач би била руската банка майка или на практика руската държава, пише ОРФ. Заради санкциите печалбата от продажбата не би могла да отиде директно в Русия, а ще се преведе по доверителна сметка. "В такъв случай Кремъл ще има милиони в чужбина, до които няма достъп", пише "Фалтер".

Малко след началото на войната в Украйна "Сбербанк Европа" привлече критики заради големите изходящи парични потоци и последвалите санкции срещу Русия. От друга страна дъщерните банки в Беларус, и преди всичко в Русия, са значителен източник на приходи за РБИ. РБИ работи и в Украйна, където през последната финансова година печалбите й възлизат на 60 милиона евро или многократно по-малко, отколкото в Русия.

Напоследък руските дейности на РБИ привлякоха вниманието на пресата поради запитване на американското министерство на финансите, което поиска сведения за спазване на санкциите срещу Русия от страна на РБИ. Австрийското министерство на финансите отговори днес, че това запитване не е причина за безпокойство. "Запитването на американските власти е нормален акт, който не дава повод за загриженост, тъй като службите по санкциите периодично се информират за сделките на австрийски предприятия в Русия", съобщи днес министерството в отговор до агенция Ройтерс.