Ръководството на Българската банка за развитие (ББР) ще продължи да оказва пълно съдействие на Прокуратурата по образуваното досъдебно производство във връзка с договора за правно обслужване от адвокатското дружество "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков", сключен законосъобразно в рамките на правомощията на банката на 1 юли 2021 г. Това се казва в съобщение на банката.

Пояснява се, че целта на договора е била да се гарантира правната защита на банката след напускането без спазване на предизвестие на началника на управление "Правно" в ББР, както и на още двама ключови експерти в края на юни 2021 г. Договорът с адвокатското дружество е прекратен три месеца по-късно, след назначаването на нов началник на управление "Правно".

В съобщението се пояснява, че с помощта на адвокатското дружество е спряно изплащането на обезщетения при напускане, с което за банката са реализирани преки ползи в размер на 120 хил. лв., многократно надхвърлящи стойността на правните услуги, предоставени за тримесечния период на действие на договора.  Добавя се, че на ББР е било оказвано ежедневно съдействие и по редица оперативни въпроси, свързани с промени в нормативната уредба, регулаторни изисквания, търговски спорове, прилагане на трудовото законодателство, производства по несъстоятелност и др.

В заключение на съобщението се изтъква, че в този период (тримесечен - б.р.) ръководството на ББР е подало към Прокуратурата, ДАНС и МВР сигнали за няколко от големите експозиции на банката. "По осемте публично оповестени най-големи експозиции с общ размер над 1 млрд. лева Прокуратурата се бе самосезирала през юни 2021 г. Въпреки огромните загуби, произтекли за ББР по някои от тези кредити поради допълнително начислените провизии на сума над 190 млн. лева, тази преписка е прекратена от Прокуратурата през април 2022 г."

В последните дни в разследването на прокуратурата бе намесено и името на говорителя на премиера в оставка Кирил Петков - Лена Бориславова, набедена за сключена неизгодна сделка от Бориславова. От държавното обвинение побързаха да уточнят, че не са споменавали име и обявиха за невярна появила се информация, че срещу Бориславова е образувано досъдебно производство. Но потвърдиха, че е образувано такова за "съзнателно сключване от длъжностно лице на неизгодна сделка и от това е произлязла значителна вреда за стопанството, предприятието или организацията, която то представлява - престъпление по чл. 220, ал. 1 от НК".

Самата Бориславова заяви, че няма притеснения във връзка с разследването.

Още в края на юли 2021 г. Кирил Петков, тогава служебен министър на икономиката, бе питан в парламента за сключения консултантски договор за правни услуги. Тогава той отбеляза, че целта на сключването на договор за правно обслужване на ББР с адвокатска кантора за 8000 евро на месец (името не бе споменато) е била спиране на теч от 120 000 лева за обезщетения заради подаването на оставка на правния отдел на банката, което вече е обжалвано (30 юли 2021 г.).

Тези 8000 евро не са за един човек, а за възможността една от най-добрите кантори в София да влезе и да помага на банката, каза тогава министър Петков в отговор на Десислава Атанасова от ГЕРБ. С помощта на кантората още на първата седмица са спестени тези 120 000 лева, защото успяват да обжалват договорите веднага, отбеляза той. Петков уточни, че едновременно с това е обявен конкурс за правно обслужване и процедура за конкурентно избиране на кантора между 6 от топ канторите в столицата.