Управителят на германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank) Йоахим Нагел призова за бързо вдигане на лихвите на Европейската централна банка (ЕЦБ), за да се овладее скокът на цените, предаде Франс прес.

"Когато сте в контекста на инфлация от около 7 на сто, заключението е, че лихвите трябва да се увеличат", изтъкна Нагел след срещата на финансовите лидери от Г-7 в Германия.

"Със сигурност отрицателните лихви принадлежат на миналото", допълни той.

На срещата си министрите на финансите и централните банкери от Г-7 (САЩ, Япония, Канада, Франция, Италия, Великобритания и Германия) обявиха за приоритет борбата с инфлацията в момент, когато войната в Украйна засилва покачването на цените на храните и енергията.

"Гледаме на инфлацията като на голяма опасност", подчерта германският министър на финансите Кристиан Линднер, чиято страна председателства Г-7.

Големите централни банки, сред които Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, се принудиха да повишат основните си лихви, поддържани от години на исторически ниски равнища в досегашния контекст на стагнация на цените.

Според Нагел първото повишаване на лихвите на ЕЦБ може да бъде решено вероятно през юли, а след това да последват други увеличения.

ЕЦБ не е повишавала лихвите си от 2011 г.

"Динамиката на инфлацията дълбоко се промени за много кратко време, което доведе до промяна на паричната политика в повечето страни от Г-7", изтъкна германският централен банкер. Той призова паричната политика да остане предпазлива и при необходимост да се вземат допълнителни мерки за осигуряване стабилността на цените в средносрочен план.

Някои икономисти предупреждават за опасност от отслабване на активността при прекалено рязко вдигане на лихвите, отбелязва АФП.