Президентът на Управлението за федерален резерв (УФР - Фед) на САЩ Джероум Пауъл за пореден път потвърди, че УФР ще продължи да вдига лихвите, докато инфлацията не бъде овладяна, а цените не се стабилизират на здравословни нива, съобщи Си Ен Би Си.

УФР започна да повишава лихвите, за да забави търсенето. През март ставките бяха увеличени с четвърт процентен пункт, а на 4 май - с половин пункт, най-силното покачване от над 20 години. В момента водещите лихви са в диапазона между 0,75 и 1 на сто. Предвиждат се нови увеличения до края на годината - до 2 -2,25 на сто.

"Ако това включва прекосяването на нивото на неутралност, няма да поколебаем да го направим", заяви Пауъл в интервю за в. "Уолстрийт джърнъл", предавано на живо на сайта на изданието.

"Ще продължим, докато стигнем до момента, в който можем да кажем, че финансовите условия са си дошли на мястото. Ще стигнем дотам. Не трябва да има съмнения, че ще го направим".

Пауъл за пореден път потвърди, че целта на УФР е да доведе инфлацията близо до желаните 2 на сто, но предупреди, че това няма да е лесно и може да бъде постигнато за сметка на сегашната изключително ниска безработица от 3,6 на сто.

Няма да стане безболезнено, но в крайна сметка най-болезненото би било да не успеем да й противодействаме и тя да се установи на високи нива в икономиката, изтъкна неотдавна Пауел в интервю за общественото радио. "Въпросът е дали може да се извърши меко кацане или не, а това в действителност може да зависи от фактори, които не контролираме". "Меко кацане означава просто да се сведе инфлацията до 2 процента, като едновременно бъде запазен стабилен пазар на труда. А в момента това трудно може да се осъществи", призна шефът на Фед.