Германските власти обискираха днес помещенията на "Дойче банк" (Deutsche Bank) и нейния филиал за управление на активи Де Ве Ес (DWS) във Франкфурт в рамките на разследване за измама с инвестиции, продавани като "зелени" и "устойчиви", каквито в действителност не са били. Това съобщи прокуратурата в града, цитирана от Франс прес и БТА.

Обиските са във връзка с обвиненията в "грийнуошинг" ("greenwashing") срещу Де Ве Ес, вторият по големина европейски мениджър на активи, който по-рано заяви, че сътрудничи на властите, посочи говорител на "Дойче банк".

По време на разследването властите са открили доказателства, че противно на описанията в брошурите за устойчиви активи на Де Ве Ес, критериите И Ес Джи за околна среда, социално отношение и управление (ESG - Environmental, Social, and Governance) са взети предвид само при малка част от инвестициите, обясни прокуратурата.

Инвестициите с етикета И Ес Джи се превърнаха във важна категория активи, доколкото глобалното затопляне става незаобиколим социален въпрос.

Разследването в Германия срещу служители на банката и на Де Ве Ес за инвестиционна измама започна след информации в медиите и изявления на разобличителка пред американските власти, се казва в комюнике.

Разкритията направи бившата ръководителка в отдела за устойчиво развитие в Де Ве Ес Дезире Фикслер, която обвини мениджърското дружество, че е раздуло обема на инвестициите, отговарящи на критериите И Ес Джи.

Едновременно с това се води американско федерално разследване.

В много страни по света се появяват все повече инициативи за борба с "грийнуошинг" или "екопране на активи", изразяващо се в прекалена и дори лъжлива реклама на предприятия за инициативи в сферата на борбата с глобалното затопляне.

В този контекст американският финансов регулатор, Комисията за ценни книжа и фондови борси (КЦКФБ - SEC), представи миналата седмица инициатива за засилване на задълженията за прозрачност на финансовите консултанти и мениджъри на активи по отношение на инвестиции, отговарящи на критерии за устойчивост.