Дойче банк (Deutsche Bank) приключва 2020 година с малка печалба след шест последователни години на загуби, информират Ройтерс и ДПА.

Най-голямата германска банка отчита годишна печалба, разпределяема сред акционерите, от 113 млн. евро, след като по-високите приходи и мащабна програма за преструктуриране й помогнаха да компенсира икономическите сътресения, предизвикани от коронавируса, добълва БТА.

Анализатори прогнозираха загуба за 2020 година, след като през предходната година финансовата институция бе на червено с 5,7 млрд. евро.

Въпреки отчетената печалба обаче, акциите на Дойче банк поевтиняха с 1,2 процента в началото на сесията на фондовата борса във Франкфурт.

В отражение на глобалната несигурност резервите на банката са скочили от 723 млн. евро през 2019 г. до 1,792 млрд. евро миналата година.

За четвъртото тримесечие Дойче банк неочаквано постигна печалба от 51 млн. евро при приходи на групата от 5,5 млрд. евро за последните три месеца на 2020 година. За цялата минала година приходите са се равнявали на 24 млрд. евро, което е увеличение с 4 процента на годишна основа.

Подобно на конкурентите си Дойче банк преживя бум в борсовата търговия на фона на пазарната нестабилност, свързана с пандемията от Ковид-19. Това е засилило инвестиционното банкиране, приходите от което са скочили с 32 процента до 9,28 млрд. евро през 2020 година.

Ниските лихви и забавянето в световната търговия обаче са оказали натиск върху приходите от другите дейности на групата като корпоративно банкиране и банкиране на дребно.

За 2021 г. експертите прогнозират също да приключи с печалба.