Сигнали за неправилно облагане с данък МПС заваляха в община Русе. Заради невписана в талоните екокатегория на двигателя, собствениците на автомобили трябва да плащат по-висока такса. В тази ситуация са стотици шофьори в цялата страна, съобщи БНТ.

За да се поправи грешката, хората сами трябва да си извадят документ от оторизирания представител на автомобила и съответно нов талон, което ще им струва около 100 лева.

"Законодателят е определил, че ако няма отразена екологична категория в регистрацията на превозното средство в "Пътна полиция" на съответната ОДМВР, то тогава се прилага компонентът - екологичният, който за община Русе в момента е 1,32, и това ощетява гражданите", обясни Начко Наков от отдел "Контрол по събиране на местни данъци и такси".

Колкото по-висока е категорията, толкова по висок е коефициентът, а отстъпката - по-голяма.

"Ако е Евро 4 и същото не е отразено на съответната регистрация на превозното средство, ще бъде ощетено с близо 50%", допълни Наков.

От КАТ-Русе обясниха, че екологичната категория в талона най-често липсва при колите, регистрирани преди 2007 година или при по-новите - ако не е бил представен документ за това.

Два са вариантите за проверка дали в регистрите на КАТ се пазят данни за екокатегорията на автомобил или да се потърси оторизиран представител на своята марката.

"Имаме постоянно такива случаи. Документално ние можем да покажем на собственика и на данъчните власти как е бил произведен този автомобил, с какви норми на очистване на околната среда", каза Минчо Минчев, който е представител на оторизиран сервиз.

Ако сумата вече е платена, част от нея може да се приспадне от задължението за 2022 година или да бъде възстановена.