Крипто гигантът Binance засилва присъствието си във Франция след неспокойна година на регулаторен контрол.

Най-голямата борса за криптовалути в света финансира инициатива на стойност 100 милиона евро (113 милиона долара) с индустриалната група France FinTech в опит да подкрепи сектора на криптовалутите и блокчейн във Франция, съобщи CNBC.

Във връзка с инициативата, обявена през ноември и наречена Objective Moon, Binance ще създаде офис за изследвания и разработки във Франция и ще си сътрудничи по програма за създаване на инкубатор за стартиращи предприятия и програми за обучение.

"Целта на Objective Moon наистина е да развие екосистема  - да я подхранва и ускорява. Не можете да го направите сами", каза Дейвид Принкай, френският генерален директор на Binance, пред CNBC.

"Трябва също да можем да уловим таланта и да имаме повече възможности, за да станем по-големи", каза той относно плановете за откриване на офис за научноизследователска и развойна дейност. "Наличието на център за научноизследователска и развойна дейност е една стъпка, която трябва да направим за еволюцията ни."

Ledger, френската фирма за крипто хардуер, наскоро оценена на 1,5 милиарда долара, и edtech компанията OpenClassroom също участват в Objective Moon за разработване на образователни програми.

Франция може да се окаже плодородна почва за инициативата предвид бързо развиващата се финтех сцена. Според данни от Dealroom, инвестициите във финтех във Франция са се увеличили тази година с огромни финансови инжекции за проекти като Lydia и Qonto.

Ходовете на Binance във Франция не са останали незабелязани от наблюдателите. Миналия месец управителят на централната банка на Франция каза, че срещу Binance трябва да има сериозни проверки за пране на пари, ако иска да оперира в страната.

Същевременно френският министър на технологиите Седрик О присъства заедно с Binance и France FinTech по време на обявяването на Objective Moon.

"Седрик О беше много ясен с нас, те са добре дошли да ни видят и да ни приемат, но също така са много взискателни и това е за по-добро", каза Принкай пред CNBC. Той добави, че Binance дискутира с регулаторите във Франция относно лицензирането.

"Нашата цел е да бъдем 100% съвместими във всяка дейност и всяка държава, в която оперираме." 

На европейско ниво следващото голямо предизвикателство за индустрията ще бъде регулацията на ЕС за пазари на крипто активи (MiCA).

MiCA, която наскоро беше одобрена от Европейския съвет, ще въведе по-голяма защита на инвеститорите и ще разшири лицензирането и паспортизирането на крипто фирмите в Общността. Той трябва да бъде обсъден в Европейския парламент през следващите месеци.