Американският гигант за онлайн плащания PayPal обяви днес, че за първи път ще разреши на потребителите във Великобритания да купуват, притежават и продават криптовалута чрез платежната му платформа, предаде Франс прес.

Клиентите ще могат да избират между четири вида криптовалута: биткойн, етер, лайткойн и биткойн Кеш.

На платформата PayPal ще бъде добавен нов прозорец, в който ще се показват котировките в реално време и ще има информация за криптовалутите, включително потенциалните рискове, съобщи PayPal.

Пускането на новата услуга ще започне тази седмица и тя ще бъде достъпна чрез мобилното приложение и сайта на PayPal.

Гигантът в онлайн плащанията обяви, че се надява това да спомогне да се подобри разбирането за криптовалутите и начина им на функциониране.

Популярността на криптовалутите рязко скочи през последните години въпреки колебанията на курсовете и опасенията от влиянието им върху околната среда.

"Пандемията ускори дигиталния преход и иновациите във всички аспекти на живота ни, включително цифровизацията на парите и едно по-широкото приемане на дигиталните финансови услуги от потребителите", каза Хосе Фернандес да Понте, вицепрезидент и главен изпълнителен директор за блокчейна, крипто- и дигиталните валути в PayPal.

Според него PayPal има единствена по рода си възможност и отговорност да помогне на хората в Обединеното кралство да научат повече за криптовалутите.

"Ангажираме се да продължим да работим в тясно сътрудничество с регулаторните органи във Великобритания и света, за да предложим подкрепата си и да дадем значим принос, както и да оформим ролята, която дигиталните валути ще играят в бъдещето на световните финанси и търговия", добави Да Понте.

В САЩ PayPal пусна подобна услуга, която позволява да потребителите да правят покупки в компании, регистрирани в платформата, в криптовалута. Пускането на тази функция във Великобритания още не е потвърдено.

Биткойнът поскъпна в сутрешната търговия днес с 2,39 процента, достигайки 50 194,57 долара, съобщи платформата Coindesk, цитирана от ТАСС.

За последен път цената на криптовалутата бе над прага от 50 000 долара на 15 май 2021 година.