Пандемията сякаш ускори прехода към цифрови валути. Централните банки по света усилено проучват или вече разработват такива валути, особено след възхода на криптовалутите като биткойн.

Но извън пространството на криптовалутите, редица държави правят големи крачки напред към дигиталното бъдеще на парите - подкрепени от правителствата и централните им банки.

Някои са по-напред, други изостават, но чертаят планове за прехода.

Бахамите наскоро обявиха интегрирането на своя цифров долар (Sand Dollar) във фондова борса, докато Австралия, Малайзия, Сингапур и Република Южна Африка продължават напред с първата трансгранична програма за обмен на цифрова валута на централната банка, ръководена от Банката за международни разплащания (BIS).

Централните банки на Бразилия, Русия и Грузия също обявиха планове за собствени цифрови валути.

Миналия месец Нигерия стана първата африканска страна, която стартира пилотен проект на дигитална валута. Ел Салвадор пък стана първата страна, която използва виртуалната валута биткойн като законно платежно средство, наред с щатския долар (малцина очакват това да окаже значително влияние в върху традиционните плащания).

Докато криптовалутите са изцяло децентрализирани, то дигиталните пари са напълно зависими от централната банка на държавата или наднационалната организация, която ги емитира.

Агенция Moody's Investors Services съобщи неотдавна, че проучване на Банката за международни разплащания сред централни банки показва, че 86% от респондентите активно проучват потенциала на цифровите валути, като 60% са във фаза на експериментиране и 14% разработват конкретни програми.

Промяната в предпочитанията на потребителите към дигитални плащания беше ускорена от пандемията от Covid, отбеляза анализаторът на Moody's Фарук Хан.

Цифровите валути са следващата вълна в "еволюцията на естеството на парите в дигиталната икономика", каза за TIME Хюн Сонг Шин, икономически съветник и съпредседател на паричния и икономически департамент на Банката за международни разплащания.

От вчера е новината, че във Великобритания започват официално консултации за цифровата валута на централната банка на Обединеното кралство. Плановете са тази валута на Bank of England да стартира през втората половина на десетилетието.

Заедно, Министерството на финансите и централната банка ще обмислят дизайна и възможните ползи от нов вид цифрови пари като по-нататъшна стъпка към възможното им създаване, отбеляза BBC и изтъква: все още не е вето решение дали ще има такава валута във Великобритания.

Но ако един ден я има, ще се използва от домакинствата и бизнеса и, ще стои редом с парите в брой и банковите депозити, вместо да ги замества.

Но консултациите през 2022 г. ще бъдат част от етап на "изследване и проучване", коитo ще помогнат на централната банка и правителството да разработят плановете през следващите няколко години.

Китай върви напред

В градовете на Китай централната банка на страната започна да въвежда електронния ренминби (или юан) - изцяло цифрова версия на хартиената валута, която е достъпна и приета от търговци и потребители без интернет връзка, кредит или дори банкова сметка.

След като вече е извършил транзакции за повече от 5 милиарда долара в електронни юани, Китай отвори своята цифрова валута и за чужденци. Следващата година, когато Пекин е домакин на Зимните олимпийски игри, властите очакват светът да изпробва китайските технологични постижения, писа Time.

Къде са САЩ

Докато Китай е в челните редици, Федералният резерв на САЩ е по-скептичен за дигиталната валута.

САЩ имат проблеми дори с приключването на многогодишното си проучване на възможността за въвеждане на електронен долар.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл каза неотдавна пред Конгреса, че ще бyде представен доклад по темата и ще "започне голямо обществено допитване относно цифровите валути на централната банка..."

Така някога световен лидер в дигиталните плащания и технологичните иновации, САЩ са изпреварвани от своя основен глобален противник, както и от голяма част от индустриализирания и развиващия се свят, отбелязва Time и дава примери със страните, които споменахме в началото.

И все пак Ерик Адамс, избран съвсем наскоро за кмет на Ню Йорк, заяви, че би искал първите си три чека за заплати в биткойн. Бившият капитан на полицията обяви чрез социалните медии, че има намерение да превърне Ню Йорк в "център на индустрията на криптовалутите". Изявлението му последва това на друг кмет - този на Маями - Франсис Суарес, който написа в Twitter, че ще вземе първата си заплата в биткойни, след като бъде преизбран.

Преходът в ЕС: ще има ли въобще цифрово евро

През юли Европейската централна банка (ЕЦБ) направи първата стъпка към пускането на цифрова версия на еврото, като започна 24-месечно проучване, последвано от три години на пробен период за приложение.

Да припомним, че работата по цифровото евро се ускори, след като Facebook разкри плановете си за създаване на собствена валута през 2019 г., въпреки че по-късно социалната мрежа, вече Мета, премисли относно плановете за своята валута Libra след силна съпротива от регулаторите и я преименува на "Diem".

Цифровото евро ще гарантира, че гражданите в еврозоната могат да поддържат безценен достъп до просто, общоприето, безопасно и надеждно платежно средство. Дигиталното евро пак ще бъде евро: като банкнотите, но цифрово. Това ще бъде електронна форма на пари, емитирана от Евросистемата (ЕЦБ и националните централни банки) и достъпна за всички граждани и фирми. Такава гаранция дава ЕЦБ и изтъква, че едно цифрово евро не би заменило парите в брой, а по-скоро би го допълнило.

ЕЦБ се обръща към потребителите с уверението, че дигиталното евро ще даде допълнителен избор за това как да плащат и ще го направи по-лесно, като допринесе за достъпност и включване.

ЕЦБ е категорична, че Евросистемата ще продължи да гарантира, че хората ще имат достъп до пари в еврозоната.

"Нашата работа има за цел да гарантира, че в дигиталната ера гражданите и фирмите продължават да имат достъп до най-сигурната форма на парите, парите на централната банка" - това са думи на президента на ЕЦБ Кристин Лагард.

Но въпреки добрите думи не е сигурно, че ще има цифрово евро.

ЕЦБ вече трябва да е навлязла в двегодишен етап за дизайна на цифровото евро - от октомври. През това време ще се анализира как да се създаде и как да се разпространява сред търговците и гражданите, както и какво ще е въздействието му върху пазара. Ще се обсъждат и промените в европейското законодателство, които може да са необходими.

След като този етап приключи, ЕЦБ ще решава дали да започне да разработва цифрово евро или не. Ако ще го разработва, ще създаде и тества възможни решения, работейки съвместно с банки и компании, които биха могли да предоставят технологията и платежните услуги.

Експерименталната работа, извършена досега, показа, че няма големи технологични ограничения за издаването на цифрово евро и че има много начини, по които то може да бъде проектирано, се казва в съобщението на ЕЦБ.

И все пак защо цифрови валути

Експерти и официални лица подчертават, че цифровите валути предлагат системно безопасна, спонсорирана от държавата, алтернатива на съществуващите разплащателни услуги, предлагани от частни компании.

Като други причини се посочват скъпото прехвърляне на твърда валута, избягването на престъпност и природни бедствия.

Но както отбелязва Time, лидерството в това пространство ще има последици не само за плащанията, а и за реализиране на геополитически амбиции, икономически растеж, финансово приобщаване и за самото естество на парите - и който диктува всичко това, той ще държи юздите, но и ще носи отговорността.