САЩ намират за необходимо да модернизират системата си за икономически и финансови санкции, чиято ефективност отслабва заради развитието на криптовалутите, съобщи американското министерство на финансите, цитирано от световните агенции.

"Санкциите остават основен и ефикасен политически инструмент, но са изправени пред нови предизвикателства, по-специално нарастващите заплахи, свързани с новите разплащателни системи, все по-широкото използване на цифрови валути, както и от киберпрестъпниците", посочва ведомството.

Санкциите, въвеждани от финансовото министерство, имат за цел да попречат на чуждестранни лица или организации, обвинени например, че застрашават американската сигурност или че нарушават правата на човека. Ведомството изтъква, че използваните от САЩ финансови санкции през последните 20 години в борбата със световния тероризъм, разпространението на ядрени оръжия, наркокартелите и други заплахи, се нуждаят от адаптиране към бързо променящия се финансов свят.

Технологичните иновации като криптовалутите, алтернативните платформи за плащания и новите начини да се прикриват трансграничните трансакции намаляват потенциално ефикасността на американските санкции, уточнява министерството.

Съединените щати силно са увеличили прибягването до икономически санкции след атентатите от 11 септември 2001 година. За 20 години техният брой е нараснал десет пъти - от 912 през 2000 година до 9421 през 2021 година.

В доклада е посочено също така, че за по-ефективно прилагане на санкциите на САЩ би трябвало те да се въвеждат едновременно от тях и техните съюзници и партньори.