Рязък скок на лихвените проценти по ипотечните кредити през последните няколко седмици оказва влияние върху търсенето на подобни заеми. Това сочат данните на Mortgage Bankers Association (Асоциацията на ипотечните банкери на САЩ), представляваща всички страни на индустрията за финансиране на недвижими имоти, съобщи CNBC.

Общият обем на заявленията за жилищни кредити е спаднал с близо 7% през миналата седмица в сравнение с предходната седмица, отчита сезонно коригираният индекс на Асоциацията. 

Средният лихвен процент по договори за 30-годишни ипотеки с фиксиран лихвен процент се увеличава от 3,10% до 3,14 на сто. Това е най-високото ниво от юли 2021 година.

На този фон търсенето на кредити за рефинансиране на стари задължения, което е особено чувствително към седмичните движения на лихвените проценти, спадна до най-ниското ниво от три месеца. През изминалата седмица то се свива с 10% в сравнение с предходната седмица. Обемът пък е с 16% по-нисък в сравнение със същата седмица преди година.

"По-високите лихви намаляват стимула на кредитополучателите за рефинансиране, тъй като се наблюдава спад при всички видове заеми", отбеляза Джоел Кан, вицепрезидент на Асоциацията на ипотечните банкери.

Що се касае до исканията за ипотечни кредити - те намаляха с 2% за седмица и с 13% за година. 

Същевременно държавните заеми, които се използват предимно от кредитополучатели с по-ниски доходи, отчитат 1% увеличение на търсенето.

"Това все още не е достатъчно, за да намали средния баланс по заемите, тъй като поскъпването на жилищата и продажните цени остават много високи ", добави Кан.

Пазарът на облигации, който диктува ежедневното движение на лихвите, реагира на икономическите данни.

"След като важен доклад за сектора на услугите излезе по-силен от очакваното, ситуацията при облигациите продължи да се влошава", казва Матю Греъм, главен оперативен директор на Mortgage News Daily.

"Когато облигациите "падат" в средата на търговския ден, ипотечните кредитори също правят корекции на своите лихвени предложения", отбеляза той.