Въпреки това, преди да отидете в банка, трябва да се подготвите добре и изберете най -печелившата кредитна програма.

Купуването на апартамент или къща е сериозна стъпка, за която трябва да се подготвите старателно.Ипотечният кредит е свързан с големи суми пари, голяма отговорност и сериозна финансова тежест. Въпреки това, ненужните притеснения могат да бъдат избегнати, като се подготвите предварително.

Стъпка 1 - Избор на банка

Правилно избраната банка е може би най -важното при избора на ипотека, тъй като всяка банка предлага различни условия за кредити. Конкуренцията на този пазар е много висока, както и броят на ипотечните предложения, но можете да намерите подходящи ипотечни програми, използващи услуги за подбор.

Стъпка 2 - Консултиране със специалисти

За да разберете за ипотечната програма в определена банка, трябва да се свържете със специалист в един от клоновете на вашия град - всеки знае това. Бъдещите кредитополучатели обаче често се губят в потока от информация и не знаят какво трябва да се изясни и запомни, за да не се забърка в подготовката за ипотечен заем.

Специалистът ще ви разкаже за основните точки на ипотечното кредитиране, ще обясни процедурата за кандидатстване за заем и ще предостави списък с документи, необходими за кандидатстване. На този етап не забравяйте да попитате за комисионната на банката за обслужване, да разберете за вероятните санкции за неспазване на договора. Също така си струва да обсъдим отделно условията и цената на застраховката - много банки не предоставят заеми, без да сключат застрахователен договор.

Отделна позиция е възможността за предсрочно погасяване. Днес много банки предоставят на своите кредитополучатели възможността да погасяват дълга си предсрочно. Струва си обаче да се изяснят условията за погасяване. Разберете размера на дълга си до стотинка, за да не попаднете по -късно в неприятна ситуация. Проверете също дали има такси и неустойки за предсрочно погасяване. Понякога е по-изгодно да изплащате дълга по малко всеки месец.

Стъпка 3 - Подаване на заявление

Можете да кандидатствате за ипотечен кредит онлайн или лично в банков клон. При пристигане в банков клон се свържете с кредитен служител, който ще ви разкаже отново за условията на ипотеката и подробностите за сделката. Помолете служител на банката да провери документите, с които разполагате, и правилността на тяхното изпълнение - всички необходими печати и подписи трябва да присъстват върху документите. В допълнение, банков служител може да направи приблизително изчисление на размера на заема и авансовото плащане въз основа на предоставената от вас информация.