"Covid доведе до това, че хората започнаха да търсят по-големи жилища. Спестяванията на домакинствата нараснаха сериозно. Това провокира интерес към пазара на имоти. Обаче хората, които имат имоти, не искат да продават". Това каза пред БНР кредитният консултант Тихомир Тошев.

"Интересът към покупка на жилища е много голям. Друг двигател на пазара на имоти са ниските лихви по ипотеките - 2,5-2,9%. Само за април новоотпуснатите ипотечни кредити са в размер на 445 млн. лева, това е рекорден месец от съществуването на банки и ипотечни кредити. Интересът към имоти ще продължи и през следващата година", коментира Тошев.

"Голяма част от ръста на цените е продиктуван не само от това, че търсенето превишава предлагането, но и от това, че се увеличават разходите за строителство на ново жилище. Това дава логиката, че не се надува балон на пазара на имоти. Но ако до една-две години тези ръстове се ускорят и започнат да стават по-значителни, трябва да ни светне една лампичка", предупреди експертът.

Той отбеляза, че банките не занижават оценката на кредитния риск. И посъветва хората поне веднъж годишно да преразглеждат условията по кредитите си.

По мнението на консултанта епидемията е стимулирала българите да купуват ваканционни имоти.

Наемният пазар е пострадал доста, каза още Тихомир Тошев.