Главният изпълнителен директор на Комерцбанк (Commerzbank) Мартин Зилке подкрепи инициативата на министъра на финансите на Германия Олаф Шолц за създаването на Европейски банков съюз, предаде ДПА.

"Трябва да си напишем домашното. Това означава, че най-напред трябва да завършим създаването на банковия съюз", каза Зилке днес на събитие във Франкфурт.

"Притисната между САЩ и Китай, Европа може да има успех само ако става все по-обединена", предупреди той, добавяйки, че европейската икономика ще спечели от създаването както на банков съюз, така и на обединен капиталов пазар.

В началото на ноември Шолц неочаквано изрази готовност да приеме гарантиране на банковите депозити в Европа при условие, че същевременно рисковете в банковия сектор ще бъдат намалени.

Шолц иска страните членки на ЕС да намалят в бъдеще рисковете, произтичащи от необслужвани заеми и от държавни дългове, и призовава за хармонизиране на данъчните ставки.

Тези предложения могат да срещнат определени препятствия. Например страните, които разчитат в голяма степен банките да изкупуват държавен дълг като Италия, най-вероятно няма да ги приемат.

В същото време Мартин Зилке критикува американската администрация за сключването на едностранни сделки и призова Германия и Европа да се "придържат към принципите си", съобщи Ройтерс.