Служебният министър на икономиката Кирил Петков очакваше на публична среща днес представители на осемте най-големи кредитополучатели от Българска банка за развитие (ББР). Разговорът им трябваше да се предава на живо във фейсбук страницата на министерството и на неговия канал в youtube.

Но пред публиката се яви само министър Петков с обяснението, че е получил писмени отговори от 6 от 8-те компании, в които се извиняват, че няма да могат да дойдат, но и гарантират, че връщат взетите от ББР заеми.

Двете фирми, които не са изпратили отговори са "Благоевград БТ" и "Транспект" АД.

В отговор на въпрос дали ще потърси контакт с тези две фирми, министърът каза, че неговата задача като принципал на банката е да е сигурен, че целево и по най-ефикасен начин се използват парите на данъкоплатците и че няма проблеми с кредите. Петков изрази надежда да се отвори финансирането и на експортно ориентирани компании.

Добрата новина е, че шест (компании) казват, че си плащат заемите и нямат забава. От тази гледна точка аз съм много щастлив като принципал на Банката за развитие, отбеляза Петков, като не пропусна да потвърди недоволството към начина, по който банката е давала кредити на големи компании, вместо да следи стриктно малките и средни предприятия, както повелява законът законът за ББР.

Остава въпросът за това дали е било най-доброто целево използване на държавните средства в размер на един милиард, с които са кредитирани тези компании, запита Петков.

Министърът изрази задоволство от писмото, получено от Параходство български морски флот" АД, в което подробно се обяснява за какво се използват заетите от ББР пари - именно за експортна дейност. И се посочва, че кредитите се връщат и са платени над 20 млн. лева лихви.

Кирил Петков отбеляза и че в министерството вече се получават "интересни сигнали във връзка с малки предприятия, които не са имали достъп до кредити".

По този повод министърът каза, че министерството е отворено за диалог по всеки отказан заем, който е целесъобразен и е за малките и средните фирми. Ние искаме тази банка да работи за тях, заяви министърът.

Петков съобщи, че от днес е факт залегналият в устава на банката таван на кредитите - до 5 млн. лева.

Преди няколко дни Министерството на икономиката предостави списък на осемте най-големи кредитополучатели от ББР:

  • кредити с размер над 140 млн. лв.: "Слънчев ден" АД, "Благоевград- БТ" АД, "Роудуей кънстракшън" АД,
  • кредити с размер над 115 млн. лв.: "Маркет инвестмънт" АД (Техномаркет), "Интернешънъл инвестмънтс" ЕАД,
  • кредити с размер над 60 млн. лв.: "Параходство БМФ" АД, "Транспект" АД, "Инса Ойл" ЕООД.

Вчера не се проведе, както беше замислена, и друга публична среща на Кирил Петков - с Надзорния съвет на ББР. От поканените трима членове на НС се яви и беше изслушан само председателят му - Стамен Янев. Другите двама, които не се явиха - Митко Симеонов и Велина Бурска, бяха освободени от длъжност.