Днес смартфонът се е превърнал в нашия най-верен приятел. Търсене на работа, весели клипчета в TikTok, снимки, учене и какво ли още не. Да, с телефона можем да правим почти всичко, за което се сетим. Той е една от основите на нашия социален живот. А както се оказва - скоро ще бъде и основният инструмент за управление на нашите финанси.

Благодарение на бързоразвиващите се технологии смартфонът започва да заменя както близкия ни банков офис, така и нашия портфейл. С него вече можем да плащаме и онлайн, и във всички физически обекти с ПОС терминал.

В редовете по-долу ще ви запознаем с това как да превърнете смартфона в своя банка и какви биха били ползите от това.

С дигиталния портфейл може да правите по-сигурни безконтактни плащания

Снимка: iStock by Getty Images

Всичко в един портфейл

За да замените своя портфейл ви е необходим смартфон с NFC възможности. На практика мнозинството от мобилните телефони, излезли през последните няколко години, поддържат NFC.

Технологията позволява на вашия смартфон да се превърне в банкова карта, с която може да плащате безконтактно на всеки един ПОС терминал, който поддържа безконтактни плащания.

Едно от най-новите и добри приложения за дигитален портфейл е ONE wallet на Пощенска банка.

Може да намерите апликацията в Google Play за Android или в AppStore за Applе, а вече и в Huawei App Gallery. След като я инсталирате трябва да се регистрирате в приложението, което става с няколко интуитивни стъпки.

Какво ви дава ONE wallet на Пощенска банка?

ONE wallet е едно от най-удобните решения за дигитализация на портфейла

Снимка: Postbank

С дигиталния портфейл всеки потребител получава безплатна дигитална карта. С нея вие може да плащате на всеки един ПОС терминал в България и по света, който поддържа безконтактни плащания, като доближите телефона си до четеца.

Това е не само улеснение, но и сигурност. Причината е, че плащанията ви са защитени с биометричните ви данни. В този случай, ако някой се сдобие с телефона ви, той няма да може да направи нито едно нерегламентирано плащане, без да може да го отключи. Това не е така, ако някой недоброжелателен човек намери банковата ви карта например.

ONE wallet на Пощенска банка има още множество функции. С приложението вие може да правите бързи и безплатни преводи към други потребители на апликацията.

С дигиталната карта пазаруването онлайн става много по-сигурно, защото изцяло контролирате наличностите си и сами избирате кога и с колко средства да захраните картата.

Виртуалната карта, която Пощенска банка предоставя с приложението, е много полезна за безопасно пазаруване онлайн

Снимка: iStock by Getty Images

Дигиталният портфейл ви дава възможност за ефективен контрол на регистрираните в него карти от Пощенска банка, като ви позволява не само да блокирате и разблокирате своите карти, когато решите, но и да променяте техните лимити, да ограничавате района на използване на карата, както и да разрешавате или ограничавате използването на картите в различните канали (ПОС, Интернет и АТМ).

В дигиталния портфейл на Пощенска банка може да добавите и своите карти за отстъпка или лоялност, издадени от различни търговци. Така приложението още по-успешно замества портфейла, когато пазарувате в някоя от големите вериги, зареждате гориво или използвате другите си отстъпки.

С ONE wallet на Пощенска банка вие може да проверите не само колко пари имате по вашите сметки и карти от банката, но и да знаете с точност кога, къде и колко сте похарчили. Новата версия на апликацията добавя още едно безценно удобство към вашето дигитално преживяване - получаването на "push" известия, чрез които постоянно ще бъдете информирани за движенията по вашите сметки в банката.

Приложението дава възможност да извършвате бързи, безплатни преводи към други потребители на ONE wallet, само по мобилен номер на получателя, като допълнително удобство е опцията за търсене по име между телефонните ви контакти. Благодарение на обогатените функционалности на апликацията можете да създавате и запазвате списък с доверени получатели, което е още едно облекчение, защото позволява бързо и лесно да изпращате към тях преводи без допълнително потвърждение.

Дигиталният офис на вашата банка

Дигитализацията на финансовите услуги вече е не просто тренд, а необратима посока на развитие. Разбира се, основният печеливш от това е потребителят. Той получава по-голяма сигурност и повече удобства.

Пример за това е приложението m-Postbank.

То е налично за сваляне в Google Play, App store и App Gallery и е най-прекият път към извършването на банкови операции без да посещавате офис на банката.

Приложението на Пощенска банка ви осигурява значително по-ниски такси, отколкото в банковия офис, повече удобство, повече сигурност и най-вече повече свободно време.

С m-Postbank може да правите преводи от своя телефон към други лица, независимо на коя банка са клиенти. Апликацията ви позволява да плащате данъци и такси към 27 общини, както и вашите битови сметки към редица доставчици директно от телефона, като за максимално улеснение приложението ще ви изпраща push нотификация за всяко ново комунално задължение, което сте запазили.

Входът в приложението става с ПИН код или с биометричните ви данни и ако някой се сдобие с телефона ви, той няма как да има достъп до вашите финанси без да може да го отключи.

m-Postbank осигурява информация за всички актуални валутни курсове, както и за най-близкия до вас банкомат.

Дигитализацията и вниманието към младите потребители са ключова част от стратегията, която превръща Пощенска банка в иновативен лидер на пазара. В услуга и с грижа за най-младите си клиенти банката разработи модерната програма "Project YOUth", която привлича в света на финансите децата и младежите и им гарантира необикновено изживяване и нови финансови познания.