Локдауните и дистанционната работа трайно промениха начина, по който ползваме парите си. За последните две години кешовите трансакции у нас са намалели с почти 20%. Междувременно разликите между онлайн и офлайн разплащанията става все по-осезаема. Това се дължи на дигиталните портфейли и растящата им популярност. Но какво точно са те и защо стават все по-предпочитани?

Какво е дигиталният портфейл

Казано накратко, дигиталният портфейл е приложение за вашия смартфон, което ви позволява да го използвате за разнообразни разплащания - от покупки в магазина, през пазаруване в интернет, а някои приложения позволяват дори теглене на средства от банкомат. Възможностите на е-портфейла обаче не се изчерпват с това.

Мобилното приложение дигитализира информацията на вашата банкова карта, като ѝ добавя нов слой от защити. Сами избирате дали достъпът до вашата карта да бъде с парола или биометрични данни, като пръстов отпечатък или лицево разпознаване. Това прави безконтактните плащания много по-сигурни, но без да ги прави по-бавни. Междувременно парите ви са на далеч по-надеждно място спрямо традиционния портфейл, който може да загубите.

Предимства и улеснения

Да предположим, че изгубите някъде портфейла си. Ако той бъде намерен, дали ще видите отново банкнотите в него зависи единствено от съвестта на човека, който го е открил. Ако пък в портмонето имате карта, то има шанс с нея да бъдат направени безконтактни плащания на малки суми докато вие не я блокирате.

Ако обаче изгубите телефона си с дигиталния портфейл в него, парите ви не могат да се използват от някой друг, който няма достъп до дигиталния ви портфейл. Все пак едва ли някой има вашия пръстов отпечатък, нали?

Това не е всичко - чрез технологията за токенизиране вие не споделяте номера на картата си с търговеца, при който пазарувате. Сигурността е едно от най-ключовите предимства на иновацията.

Друго такова обаче е улеснението. Дигиталният портфейл съхранява историята на всички плащания, които сте направили. Така може да следите колко харчите през месеца и да подобрите финансовите си навици. Само с един клик ще знаете кога и какви суми сте получили. Ако трябва да изпратите пари на приятел например и двамата имате дигитални портфейли, то трансакцията може да стане веднага - без ходене до каси или виждане след работа. Освен това някои приложения ви спестяват и таксите за тези преводи. Не на последно място - плащането в магазина става наистина по-удобно и те освобождава от необходимостта за носиш карта или портфейл.

Избор на приложение

Стига да имате смартфон с NFC възможности, то може да се възползвате от огромен спектър на дигитални портфейли. Те са еднакво функционални без значение от операционната система на устройството ви. Някои от тях са платени, други с месечен абонамент, а трети безплатни.

Когато избирате приложение, с което да дигитализирате портфейла си, е най-добре да инсталирате апликация на доказан доставчик. Така няма да имате никакво съмнение, че парите и данните ви са на сигурно място. Още по-препоръчително е това да бъде водеща банка.

ONE wallet на Пощенска банка е едно от най-добрите и надеждни приложения, с които може да дигитализирате портфейла си. Целта на апликацията е да осигури максимално удобство и контрол при всекидневните ви плащания и да предложи правилните инструменти за управлението на вашите лични финанси.

Да започнем с пазаруването онлайн. С ONE wallet всеки потребител получава безплатна дигитална карта. С нея пазаруването онлайн става много по-сигурно, защото изцяло контролирате наличностите си и сами избирате кога и с колко средства да захраните своята дигитална карта. Оторизацията на плащанията отново може да стане с пръстов отпечатък или лицево разпознаване, както и с ПИН или парола, ако предпочитате този начин за достъп.

Дигиталната карта се захранва само с няколко ваши клика, като прехвърлите пари в нея от своята съществуваща банкова карта от Пощенска банка, регистрирана в приложението. Все повече специалистите по кибер сигурност споделят мнението, че дигиталните карти са най-сигурният начин за пазаруване онлайн.

ONE wallet позволява извършването на различни банкови операции, без необходимост от посещение на офис. Преводите от и към други потребители на приложението са безплатни и стават за секунди.

В ONE wallet на Пощенска банка може да пазиш не само финансовата си информация. Приложението надеждно дигитализира вашите клиентски карти за лоялност. Това ви освобождава от ангажимента да носите множество карти, но спокойно можете да се възползвате от отстъпките, които те ви осигуряват при пазаруване.

Апликацията на Пощенска банка дава на потребителите си възможността да контролират своите карти, издадени от банката - те могат да ги блокират и отблокират по всяко време и по този начин сами да решават коя карта в кои канали да бъде активна - POS, интернет или на банкомат. С тази функция на практика клиентите получават допълнителна възможност да защитят своите финанси. ONE wallet позволява да проследите всички ваши трансакции, всеки ваш разход, направен през дигиталния портфейл и да го съобразите с постъпилите по сметката ви пари.

Дигитализацията на портфейла позволява вие да правите безконтактни плащания не само с вашия смартфон, а и със смартчасовниците на Garmin, FitBit и Apple. Подробна информация за функционалностите на дигиталния портфейл на Пощенска банка може да намерите на интернет страницата на банката - www.postbank.bg

Освен ONE wallet Пощенска банка е развила цяла екосистема от приложения насочени към подобряване на контрола и сигурността на финансите на своите клиенти. С дигиталното банкиране m-Postbank могат да плащат данъци и битови сметки от комфорта на дома. Първият банков чатбот у нас, създаден от Пощенска банка, се трансформира в EVA - дигитален асистент - услугата е в помощ на клиентите на банката 24/7, като им отговаря още по-бързо и по-точно и се самообучава, защото е базирана на технологията на изкуствения интелект.


Материалът е подготвен със съдействието на Пощенска банка.