Светът се променя пред очите ни, като технологиите все по-масово навлизат в ежедневието ни. Приложения за смартфона с изкуствен интелект обработват снимки, създават картини и дори пишат музика. Но докато някои неща търпят голяма промяна, то основата често остава същата.

В бурно променящата се среда, необходимостта от добра финансова култура става все по-важна и решаваща. Истината е, че много от навиците и уменията си придобиваме още като малки. Разумното управление на финансите е ценно житейско умение, което в съвременния свят е необходимо да се изгражда докато израстваме. И затова в случая с пълна сила важи правилото "колкото по-рано, толкова по-добре".

Ключово е още от най-ранна възраст да създадем разумно отношение към парите, като ограничим желанието за бързо харчене и успешно контролираме консуматорските импулси. Добрите финансови навици са разликата между спокойствието и несигурността.

Напоследък има все повече проекти, които целят развитието на финансовата култура и умения на децата, за да се помогне на бъдещите възрастни да се справят по-лесно с бързопроменящия се свят на парите. Един от тези проекти е специалната програма Project YOUth на Пощенска банка, насочена към деца и младежи. Тя цели да ги запознае с новите възможности, които разкриват пред тях банковите продукти и услуги.

Програмата е разпределена в три възрастови групи - от 7 до 14 години, от 14 до 18 години и от 18 до 26 години.

Project YOUth е проект, който дава нов смисъл на идеята, че бъдещето е възможно благодарение на силата и енергията на младите хора и тази символика е вградена във водещото послание на програмата "Децата ще се оправят навсякъде".

Нови възможности

Истинското предимство на Project YOUth е свързано с финансовите навици, които цели да изгражда сред подрастващите.

Програмата предлага възможност за избор на подходящи индивидуални лимити за плащане, съобразени с възрастта на детето, както и възможност за контрол от страна на родител или настойник при по-малките.

С Project YOUth младите ще могат да влязат в крак с тенденцията Cashless за безкешово общество, като им позволява да пазаруват и плащат с дебитна карта, без да ползват банкноти.

Децата над 14 годишна възраст имат опцията и за пасивен достъп до интернет банкирането "e-Postbank", с която могат да правят справка за извършените от тях трансакции с картата и така да се научат да управляват своя бюджет отговорно.

Project YOUth e отлична възможност не само за децата, но и за техните родители, защото използването на младежките дебитни карти възпитава отговорно поведение и разумно управление на личните финанси.

От най-ранна възраст децата могат да се научат какво е ПИН код, как се ползва банкомат, а младежите над 18 години могат да усетят от първа ръка всички предимства на дигиталния портфейл и електронното банкиране.

Подрастващите могат да следят как ползват предоставените им парични средства и така да се научат сами да разпределят своя бюджет. А родителите могат да се възползват от възможността да задават подходящи за възрастта им лимити и също да проверяват кога и как детето харчи парите, които получава.

Откриването на разплащателна сметка по програмата Project YOUth и стандартното издаване на младежка дебитна карта към нея са без такса. Известия чрез SMS или друго електронно съобщение за транзакции с дебитна карта за деца и младежи, теглене на пари в брой чрез АТМ на банката, както и блокирането/деблокирането на дебитна карта за деца и младежи също са безплатни.

За тинейджърите програмата е изключително полезна, защото могат лесно да получат пари, когато са далеч от вкъщи. Това би спестило редица главоболия и притеснения когато са на екскурзия или почивка.

С Project YOUth студентите не плащат редица банкови такси, като тази за теглене от банкомат на банката и да разполагат с повече от своите пари за други нужди. За това помага и достъпът до приложението ONE Wallet by Postbank, за което вече сме ви разказвали.

Project YOUth е перфектният начин да помогнете на детето си да развие необходимите му финансови умения и дисциплина, без това да се отразява на вашия бюджет.

Информация относно всички условия по Младежката програма "Project YOUth" на Пощенска банка и опциите, които тя предлага, може да бъде открита във всеки офис от широката клонова мрежа на институцията в страната, както и онлайн на www.postbank.bg.

Снимка: Postbank


Материалът е предоставен от Пощенска банка.