Криптопазарите бяха сериозно разклатени от кризата през миналата година, но не и ликвидирани, и след края й ще станем свидетели на раждането на вълна от нови дигитални валути - под шапката на централните банки и със сериозни геополотически ограничения. Прогнозата е на новия директор за иновациите към Банката за международни разплащания (Bank for International Settlements - BIS) Сесилия Скингсли, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Наричана често "централната банка на централните банки", BIS се отнася принципно критично към криптовалутите и оприличава биткойна на нещо средно между вариант на схемата "Понци" и пазарен балон.

А крахът през миналата година на криптоборсата Еф Ти Екс (FTX) на Сам Банкман-Фрайд, на "Трий ероус кепитъл" (Three Arrows Capital) и на няколко от т. нар. "стейбълкойни" даде основания на банката още повече да претендира, че предупрежденията й са се оказали правилни, тъй като криптосекторът загуби над 2 трилиона долара от стойността си.

От началото на 2023 г. обаче е налице своеобразно връщане на сектора към живот, а биткойнът, например, възвърна около 40 на сто от цената си.

"Надявам се, че криптосекторът ще се поучи от тези крахове и ще излезе с нови предложения", казва Скингсли за Ройтерс. По думите на бившия подуправител на Шведската централна банка случилото се на криптопазара досега не е повлияло сериозно на плановете на централните банки по света да пуснат в близките години национални дигитални валути (CBDCs).

Като своеобразна шапка на централните банки по света BIS координира много от международните финансови експерименти, свързани с дигиталните валути, които могат да бъдат реализира както само за банкова употреба, така и за ползване от хората. "Всичко, което виждам и чувам, говори за това, че развиващите тези проекти продължават да стоят зад тях", казва Скингсли.

Досега 11 държави са пуснали собствени дигитални валути, а още стотина, представляващи над 95 на сто от глобалния БВП, проучват възможността за реализация на подобни проекти.

Китай, например, планира да разшири пилотната си схема за дигитален юан и да я направи достъпна за жителите на страната. Европейската централна банка продължава да провежда тестове за разработка на дигитално евро, същото правят по отношение на своите валути и САЩ, Великобритания, Австралия, Бразилия, Южна Корея и Русия.

Тази глобална тенденция идва във време, когато употребата на пари във физическа наличност намалява, а държавите се стремят да отстранят заплахите за своите валути и за възможностите си да пускат пари на пазари от, например, биткойни и големите технологични компании.

Друг стимул на това развитие са санкциите, наложени пред последните години на някои държави, например Русия и Венецуела, което кара не само тях, но и много други страни по света да потърсят алтернативи на "Виза" (Visa), "Мастъркард" (Mastercard) и разплащателната система СУИФТ.

"Трябва да се търси устойчивост не само по отношение на отбраната и на продоволствените доставки, но и в системата за разплащания", казва Скингсли.

И докато дигиталните пари трябва да направят валутите "по-високо технологични" и по-лесни и евтини за изпращане зад граница, вероятно ще се образуват и нови "разломи", тъй като новите форми на електронни пари вероятно ще бъдат напълно оперативно съвместими само между геополитически съюзници.

"Никога няма да постигнем пълна взаимосвързаност", посочва Скингсли, но добавя, че Банката за международни разплащания ще работи да направи дигиталните пари максимално универсални. "Ще има много търкания и не всички държави ще са готови да си сътрудничат изцяло с останалите. Това е реалността. Трябва обаче да търсим алтернативи, тъй като в недалечно бъдеще парите в брой вече няма да са в употреба".

Вчера групата "Движение за свободна Швейцария" (Free Switzerland Movement - FBS) съобщи, че швейцарските граждани ще получат шанс да гарантират, че парите в брой ще останат част от икономиката на страната. Групата е събрала достатъчно подписи, за да бъде подложен въпросът на национален референдум.

Според FBS парите в брой намаляват в много икономики по света за сметка на електронните разплащания във все по-дигитализираните общества, което улеснява властите в следенето на действията на гражданите. Групата иска в швейцарския паричен закон да бъде добавена специална клауза, която да определя начина, по който централната банка и правителството управляват парите, и да гарантира, че в обращение винаги ще има "достатъчно количество" банкноти и монети. Засега все пак няма знаци, че Швейцария върви към безкешово общество, посочва Ройтерс.

От FBS посочват, че са събрали 111 000 подписа в подкрепа на провеждането на национален референдум по въпроса при необходими 100 000. Според швейцарската пряка демокрация, ако предложението бъде ободрено от гласоподавателите, то става закон, но парламентът и правителството все пак трябва да решат как той ще бъде прилаган.