Винаги прямият икономист Нуриел Рубини описа криптовалутите и някои от основните играчи като "екосистема, която е напълно корумпирана".

На дискусия, организирана от Дан Мърфи от CNBC във Седмицата на финансите в Абу Даби в сряда, професорът от Нюйоркския университет каза, че има "седем C (латинска буква) на крипто": "Скрити, корумпирани, мошеници, престъпници, измамници, карнавални алармаджии" (concealed, corrupt, crooks, criminals, con men, carnival barkers") и накрая, главния изпълнителен директор на Binance Чангпенг Жао (Changpeng Zhao), известен като CZ, който, агенцията информира, е говорил на предишен панел на същата конференция.

"Урокът от последните няколко седмици е, че тези хора трябва да се махнат оттук", добави Рубини. 

Неотдавнашните сътресения на крипто пазара дойдоха с колапса на една от най-големите крипто борси в света - FTX, с разкриването на изключително рисково кредитиране от компанията и свързаните с нея инвестиционни фондове.

Цената на биткойн падна под $17 000 за първи път от 2020 г. и някои се опасяват, че заразата може да се разпространи и да срине други големи играчи, като Crypto.com. Главният изпълнителен директор на компанията отрече да има такава опасност.

Преди два дни стана известно, че Crypto.com - една от най-големите борси за търговия с криптовалути в света, погрешка превела 320 хиляди единици от криптовалутата етер (близо 403,98 милиона долара) до друга крипто борса Gate.io.

Binance - най-голямата борса за криптовалута в света, многократно е фокусирала вниманието около FTX, като първоначално се предполагаше, че ще купи своя фалиращ конкурент, преди да се оттегли от сделката.

"Не мога да повярвам, че CZ и Binance имат лиценз за работа в ОАЕ. Той е забранен в Обединеното кралство, разследван е от Министерството на правосъдието на САЩ за пране на пари", каза Рубини, който е наричан "д-р. Doom" за неговите предишни песимистични прогнози, включително прогнозата за срива на пазара на имоти през 2007-2008 г.

През септември Ройтерс съобщи, че през 2020 г. федералните прокурори на САЩ са поискали от Binance вътрешна документация във връзка с проверките за пране на пари, заедно с комуникации, в които участва CZ.

Различните крипто регулации

Страните са възприели различни регулации и надзор на крипто фирмите, тъй като индустрията нарасна през последните години, отбелязва CNBC.

След като заяви в блог през юли 2021 г., че иска да увеличи ангажираността си в контактите с регулаторните органи, CZ доведе Binance до одобрение в Дубай и Абу Даби, а през май спечели регулаторно одобрение във Франция, първата му голяма европейска юрисдикция. В сряда компанията обяви, че е получила допълнително одобрение в Абу Даби за предоставяне на попечителски услуги на професионални клиенти.

Той обаче е забранен в Обединеното кралство, ограничен в Сингапур и работи чрез отделна компания, която беше подложена на контрол - Binance U.S., в САЩ.

Други държави, като Индия, се опитаха да забранят изцяло търговията с криптовалути.

Преди коментарите на Рубини в Абу Даби, CZ каза в отделна дискусия, че крипто индустрията се нуждае от асоциация, която да установи най-добри практики и да говори с регулаторите по целия свят.

Той също така отбеляза, че е видял "много значителен интерес" към неговото предложение за създаване на възстановителен фонд в подкрепа на крипто проекти, изправени пред ликвидна криза.

Обсъждайки най-голямата си грешка, CZ каза, цитиран от CNBC: "Първоначално бих казал, че можехме да се движим малко по-бързо, но като се има предвид случилото се миналата седмица, това може и да не е добра идея. Да правиш нещата стъпка по стъпка всъщност е по-важно."

"Крипто всъщност показа изключителна устойчивост... Мисля, че индустрията ще се оправи", каза още главния изпълнителен директор на Binance Чангпенг Жао (Changpeng Zhao).