Британското министерството на финансите планира "строги" регулации за крипто активите, след като миналата година крипто борсата Еф Ти Екс (FTX) се срина, предизвиквайки загуби за милиарди долари за милиони инвеститори в платформата, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Крипто секторът не е регулиран в световен мащаб, като фирмите трябва единствено да извършват проверки, за да предотвратят прането на пари. Въпреки това британският Орган за финансов надзор (FCA) заяви, че повече от 80 на сто от кандидатстващите за лиценз компании не са успели да докажат, че могат да изпълнят това условие по подходящ начин, докато пари от нелегални дейности текат през сектора.

Правилата за регулиране на крипто сектора ще гарантират стабилни, прозрачни и справедливи стандарти, в съответствие с подхода към традиционните финанси, заяви вчера Андрю Грифит, младши министър в Министерството на финансите.

"Ние оставаме непоколебими в ангажимента си да развиваме икономиката и да позволяваме технологични промени и иновации, което включва технологията за криптоактиви", добави той.

Нарастващите лихвени проценти доведоха до поредица от фалити в сектора през 2022 г., заличавайки 1,4 трилиона долара от стойността на крипто пазара. Цената на биткойн, най-търгуваният дигитален актив, се срина с 60 на сто в даден момент.

Резкият спад на пазара разклати доверието в криптовалутите, въпреки че се запазва интересът към технологията, известна като блокчейн, за други приложения, като например разплащания.

Предвижда се новите правила да минат през обществено обсъждане в рамките на три месеца, след което Органът за финансов надзор да изготви предложения за подробни правила.

Според финансовото министерство новите правила ще смекчат най-значимите рискове в сектора.

"Тези предложения ще поставят отговорността за крипто търговията на местата за обсъждания за определяне на подробните изисквания за съдържанието на документите за получаване лиценз, гарантирайки, че крипто борсите имат справедливи и стабилни стандарти (на работа)", обясниха експертите на министерството.

Ще има правила и за финансовите посредници, които улесняват трансакциите, и за попечителите, които съхраняват клиентски активи.

Крахът на Еф Ти Екс, последван и от други борси, предизвика призиви за регулиране на сектора, за да бъдат защитени инвеститорите. Регулаторите се съсредоточават върху привличането на "криптоконгломерати", които съчетават дейности като търговия, кредитиране и попечителство, но при липса на традиционни регулаторни гаранции.

Друга мярка се предвижда да смекчи строгите правила за крипто рекламите, позволявайки на фирмите регистрирани в Органа за финансов надзор да пускат техни собствени промоции, докато се въведе по-широкия крипто режим.

Европейският съюз вече финализира своя първи набор от крипто правила.