Стейбълкойните бяха създадени с идеята да покажат, че криптовалутите могат да бъдат сигурни и стабилни и да бъдат връзвани към реални валути или други реални активи, например облигации, и така да улеснят както трансферите между криптопазара и банките, така и между самите потребители.

Приети първоначално с ентусиазъм, както между другото и много други криптовалути, стейбълкойните натрупаха сериозна капитализация, но системата даде дефекти още от началото си, а в хода на срива на криптопазара през 2022 г. дори започна да се разпада.

Стейбълкойнът Бейзис (Basis), например, набра финансиране от близо 100 милиона долара, но през декември 2018 г. прекрати съществуването си с аргумента, че очакваната регулация от страна на американските власти ще попречи на развитието му. "Фейсбук" (Facebook) на няколко пъти представя плановете си за собствен стейбълкойн - първоначално "Либра" (Libra), после "Дием" (Diem), който така и не видя бял свят, а впоследствие беше продаден на "Силвъргейт кепитъл" (Silvergate Capital).

Истинските проблеми се появиха през 2022 г., когато целият криптопазар вървеше постоянно надолу. В резултат няколко стейбълкойна - TerraUSD, USDD, DEI, се сринаха до нула и оставиха излъгани стотици хиляди инвеститори, а регулаторите по цял свят заговориха все по-активно, че в криптосвета трябва да се сложи ред, който да донесе така желаната от инвеститорите стабилност.

Ситуацията обаче не предполага точно това, след като миналата седмица Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) на САЩ взе на прицел стейбълкойна, издаван за най-голямата криптоборса в света - "Байненс" (Binance), от компанията "Паксос" (Paxoc). Дискусията този път с завъртя около това могат ли въпросните стейбълкойни да бъдат считани за ценна книга и така да попадат под определена регулация.

Издаваният от "Паксос" за "Байненс" стейбълкойн BUSD е вързан към долара в съотношение 1:1. Миналата седмица обаче финансовият регулатор на щата Ню Йорк нареди на "Паксос" да спре да го издава.

От "Паксос" твърдят, че от SEC възнамеряват да препоръчат BUSD да бъде регистрирана като ценна книга. Засега комисията не е предприела нищо, но евентуалните й действия се следят отблизо, тъй като ако започне официална процедура, това би имало сериозно отражение върху всички стейбълкойни, включително Тетър и USDC, чиято обща капитализация достига 110 милиарда долара при обща стойност на пазара от 137 милиарда долара. Капитализацията на BUSD възлиза на 16 милиарда долара.

Идеята на SEC за регистрирането на дадени стейбълкойни като ценни книжа подсказва каква регулация се готви за този сегмент от пазара. Вероятната цел е възпиране на евентуален ненапълно инвестиционен натиск върху тях и осигуряване на инвеститорите среда за по-спокойна и предсказуема търговия.

Според Ройтерс процесът изглежда неминуем, тъй като "Паксос"" вече води преговори със SEC по темата, макар и отначало шумно да се възпротиви на идеята. Макар и криптоиндустрията да критикува действията на SEC по отношение на сектора, тя няма много какво да направи, ако се стигне до ясни мерки.

Председателят на комисията Гари Генслър нееднократно е заявявал, че някои стейбълкойни по същността си са ценни книжа, което изисква да бъдат регулирани и да бъдат поставени под определен надзор.

"Да се готвят и другите криптовалути, включително стейбълкойни, свързани с определена система или марка", казва Гжегож Дрозд, пазарен анализатор в "Конотоксия" (Conotoxia), цитиран от Ройтерс.

За разлика от Тетър и USDC, "Байненс" предлага на притежателите на неговия стейбълкойн определени предимства на платформата си, вкл. нулеви такси при трансакция на BUSD спрямо определени други криптовалути. Това именно дава основание на експертите от SEC да възприемат продукта като ценна книга и да подготвят бъдещата му регулация.

Администрацията на президента Джо Байдън призовава вече няколко пъти Конгреса да пристъпи към регулиране на издателите на стейбълкойни, подобна на тази на банките, и да ги постави под строг надзор от страна на банковите регулатори. Дори и това да не стане още тази година, ясно е, че регулацията на криптопазарите вече е в ход.