Американските регулатори издадоха първото си съвместно предупреждение към банките относно рисковете, свързани с пазара на криптовалута. Надзорниците предупредиха финансовите институции да внимават за потенциални измами, правна несигурност и подвеждащи съобщения от фирми за цифрови активи, съобщи Би Би Си.

Банките също бяха предупредени, че съществува риск от заразяване* от страна на сектора.

Предупреждението дойде във вторник - само два месеца след колапса на платформата за търговия FTX, който предизвика шокови вълни в крипто индустрията.

В съвместното изявление Федералният резерв на САЩ, Федералната корпорация за гарантиране на депозитите и Службата за контрол на валутата заявиха, че наблюдават отблизо крипто дейностите на банковите организации.

"Събитията от изминалата година бяха белязани от значителна нестабилност и уязвимост в сектора на крипто активите", се казва в изявлението.

Регулаторите също така отбелязаха, че издаването или държането на крипто токени, които се съхраняват в обществени, децентрализирани мрежи, е "много вероятно да бъде в противоречие с безопасните и стабилни банкови практики".

Банките също бяха насърчени да предприемат стъпки, за да избегнат проблемите на пазара на цифрови активи, разпространяващи се в по-широката финансова система.

"Важно е рисковете, свързани със сектора на крипто активите, които не могат да бъдат смекчени или контролирани, да не мигрират към банковата система", се добавя в съобщението.

Изявлението от вторник идва след месеци колебание от страна на регулаторите на финансовия сектор в САЩ да издадат единни насоки за крипто валутите, въпреки че банките ги поканиха да направят това.

*Има се предвид "риск от зараза" (Risk Contagion), което в социален аспект се отнася до ефекта, който нечие рисково поведение (в случая на криптосектора) има върху нашето собствено желание (в случая на финансови играчи) да поемем повече риск, отколкото първоначално сме решили, че е разумно.