Дъщерното дружество в Русия на британския банков гигант Ейч Ес Би Си (HSBC) вече е собственост на руската частна банка "Експобанк". Това съобщиха днес двете финансови институции, без да уточняват стойността на сделката, предаде Ройтерс.

"Експобанк" обяви, че "е придобила 100 процента от акциите" на руското подразделение на най-голямата банка в Европа. Банковото дружество ще продължи своята дейност в Русия под ново име. То ще бъде променено в рамките на месец, съобщи ТАСС, като се позовава на източник от финансовия сектор.

От своя страна британският банков гигант обяви, че "собствеността върху "Ейч Ес Би Си Русия" е прехвърлена на "Експобанк".

Британската банка Ейч Ес Би Си обяви още през юни 2022 г., че се е съгласила да продаде на "Експобанк" 100 процента от своето руско дружество. Това стана на фона на руската военна инвазия в Украйна и западните санкции срещу Москва.

Последваха продължителни преговори, отбелязва Ройтерс. През февруари 2024 г. руският президент Владимир Путин подписа документ, с които беше позволено да бъде реализирана сделката.

"Експобанк" е обект на санкции от страна на САЩ. Те й бяха наложени в рамките на мерките срещу руския финансов и енергиен сектор на фона на военната инвазия в Украйна, посочва Ройтерс.