Европейската комисия глоби пет банки за участие в незаконен картел за валутна търговия.

Финансовите гиганти UBS, Barclays, RBS (The Royal Bank of Scotland), HSBC и Credit Suisse бяха глобени общо с 344 милиона евро (390 милиона долара), се казва в изявление на комисията в четвъртък, което CNBC цитира.

Разследването, фокусирано върху търговията с валути на Г-10*, разкри, че дилърите в тези пет банки са обсъждали чувствителна информация и планове за търговия. Те в определени случаи са координирали своите търговски планове чрез професионална онлайн чат стая, наречена Sterling Lads, обяви комисията.

Глобите за четири от банките - UBS, Barclays, RBS и HSBC - бяха намалени с 10%, тъй като те признаха участието си в картела.

Credit Suisse не се възползва от това намаление, тъй като не си сътрудничи с властите, отбеляза комисията. Глобата на тази банка беше намалена с 4%, затова че банката не носи отговорност за всички аспекти на случая.

В крайна сметка UBS не трябва да плаща глоба, тъй като банката получи "пълен имунитет", защото разкри съществуването на картела.

"Нашите антимонополни решения да глобим UBS, Barclays, RBS, HSBC и Credit Suisse изпращат ясно послание, че Комисията остава ангажирана да гарантира стабилен и конкурентен финансов сектор, който е от съществено значение за инвестициите и растежа", каза комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Говорител на NatWest, компанията-майка на RBS, заяви пред CNBC по имейл: "Доволни сме, че постигнахме споразумение във връзка със сериозни нарушения, извършени в една чат стая и включваща бивш служител на банката преди около десет години."

*Групата на десетте - G-10: Белгия, Канада, Франция, Италия, Япония, Холандия, Обединеното кралство и Съединените щати — и централните банки на други две страни - Германия и Швеция, която участва в Общите договорености за заемане (GAB), споразумение за предоставяне на Международния валутен фонд (МВФ) на допълнителни средства за увеличаване на способността му за отпускане на заеми.