Банковият гигант HSBC (The Hongkong and Shanghai Banking Corporation) е постигнал повече от удвояване на печалбата си през първото полугодие на 2021 г., като се е възползвал от икономическия растеж във Великобритания и Хонконг.

Най-голямата европейска банка по активи отчита печалба преди данъци за периода от 10,8 млрд. долара (7,8 млрд. паунда), в сравнение с 4,3 млрд. долара за същия период на миналата година, съобщи BBC.

Базираната в Обединеното кралство банка заяви, че всички региони, в които банката работи, са били печеливши през отчетния период.

Доволен съм от инерцията, генерирана около нашите планове за растеж и трансформация. По -специално, ние предприехме твърди стъпки за определяне на бъдещето на нашия бизнес в САЩ и континентална Европа, каза изпълнителният директор на HSBC Ноел Куин.

Кредитната институция подчерта, че британското звено на холдинга отчита печалба преди данъци в размер на над 2,1 млрд. долара за периода.

Подсилена от икономическия растеж на двата си най-големи пазара - Великобритания и Хонконг, банката възстанови изплащането на дивиденти на акционерите.

Тя планира да изплати междинен дивидент от седем цента на акция, след като Bank of England (Централната банка на Великобритания) миналия месец отмени ограничаването на тези плащания на инвеститорите.

Лора Фол, мениджър на британските фондове в Janus Henderson Investors, заяви пред BBC, че ключовият фактор зад увеличаването на печалбите на HSBC са по-ниските от очакваните загуби по отпуснатите заеми по време на пандемията.

През януари британските депутати обвиниха HSBC - банка, която е основана в Хонконг, че подпомага китайските репресии в Хонконг.