Президентът на Русия Владимир Путин подписа заповед, която позволява на руската "Експобанк" да придобие 100 процента от книжата на местното дъщерно дружество на международния кредитор Ейч Ес Би Си (HSBC), съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Заповедта е в съответствие с указа на руския президент от 5 август 2022 г. "за прилагането на специални икономически мерки във финансовия и енергийния сектор във връзка с неприятелските действия на някои държави и международни организации", за да позволи на "Експобанк" да извърши сделка за придобиване на 100 процента от дяловете от уставния капитал на руското поделение на HSBC, се посочва в документа.

В началото на юли 2022 г. източник посочи пред ТАСС, че руската "Експобанк" може да купи 100 процента от акциите на "HSBC банк" - руското дъщерно дружество на британския банков гигант HSBC. Очаква се сделката да бъде приключена след получаване на всички регулаторни одобрения.

В края на декември 2023 г. властите в САЩ добавиха "Експобанк" към санкционен списък, забраняващ на американските граждани и постоянно пребиваващите в страната да правят бизнес с компаниите, включени в него.